Etna se opet aktivirala: Vulkan izbacuje stub pepela 12 kilometara uvis
Jedna od raniji erupcija vulkana Etna

Etna se opet aktivirala: Vulkan izbacuje stub pepela 12 kilometara uvis

Jedan od najaktivnijih vulkana u Evropi, italijanska Etna, proradio je posle kratkog relativnog mirovanja, podižući oblak vulkanskog pepela visok 12 kilometara.

Pepeo je iznad istočne Sicilije, dok se lava izlila oko kratera na jugoistočnoj padini planine, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

Nema izvještaja o povrijeđenima ili materijalnoj šteti u naseljima kod vulkana, koji je popularan među planinarima, skijašima i drugim turistima.

Popodne se tok lave iz kratera zaustavio, ali je ranije tokom dana, dok je vulkanski oblak kuljao iz Etne, Institut izdao upozorenje avionima u toj oblasti.

Ovog mjeseca se već dogodila snažna erupcija, koja je munjama osvijetlila nebo iznad istočne Sicilije.

U najgoroj poznatoj erupciji Etne 1669. godine, lava je zatrpala dio Katanije, najvećeg grada na istoku ostrva Sicilije i opustošila desetine sela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.