Ukrajina zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN
Volodmir Zelenski

Na zahtjev Zelenskog

Ukrajina zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

Ukrajina je danas pozvala na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) suočena s prijetnjom ruske invazije.

"Na zahtjev predsjednika (Ukrajine) Volodimira Zelenskog, zvanično tražim hitne konsultacije članica Savjeta bezbjednosti UN na osnovu člana 6 Budimpeštanskog memoranduma", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Zahtjev je zasnovan na Budimpeštanskom memorandumu, sporazumima koje je Rusija potpisala 1994. i kojima se garantuje integritet i bezbjednost tri bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja nasljeđenog od SSSR-a.

Tokom Krimskog rata 2014, Ukrajina se već pozivala na memorandum da bi podsjetila Rusiju na njene granične obaveze.

Ti sporazumi, međutim, nijesu obavezujući.

Ukrajinski zahtjev dolazi u trenutku kada zapadne zemlje strahuju od invazije na Ukrajinu, na čijim je granicama nagomilano 150.000 ruskih vojnika.

Posljednji sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini održan je 1. februara, na zahtjev SAD, a protivno želji Rusije. Taj sastanak se pretvorio u otvorenu verbalnu konfrontaciju Vašingtona i Moskve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.