Većina pušača krije svoju naviku od bližnjih: Svi koriste iste taktike pokazala istraživanja
Ilustracija

Većina pušača krije svoju naviku od bližnjih: Svi koriste iste taktike pokazala istraživanja

Istraživanje sprovedeno na 2.000 pušača pokazalo je da je 43 posto onih koji to drže u tajnosti koristilo šetnju psa kao izgovor za cigaretu, dok bi više od polovine reklo da moraju samo da odu do prodavnice na kratko.

Još 40 odsto ponudilo je da iznesu smeće, a dvije trećine okrivilo je prijatelja što se osjećaju na dim.

Visokih 91 odsto otkrilo je da su skrivali svoju naviku jer nisu htjeli da uznemire svoju bolju polovinu, dok se 46 odsto osjeća krivo zbog toga.

Portparol "Lloyds Pharmacy", kompanije koja je aprovela istraživanje, rekao je da s obzirom na to da je stigma oko pušenja cigaretau porastu, i da nije ni čudo što mnogi pušači žele da prikriju svoju naviku od voljenih osoba.

Prestanak pušenja može može da bude težak, mnogi su pokušali, ali su ubrzo nakon prestanka ponovo počeli da puše.

Studija je takođe pokazala da taktike koje koriste tajni pušači da prikriju miris uključuju tuširanje, presvlačenje u drugu odjeću i držanje prozora širom otvorenih u autu ili kući. A 44 odsto često koristi dezodorans kako bi prikrilo miris.

Uprkos tome, gotovo polovinu je uhvatio neko od koga su to pokušavali da sakriju. Takođe se pokazalo da četiri od deset kriju svoju naviku od voljenih jer ih je sramota, a 51 odsto smatra da bi ih osuđivali ako bi se saznalo da puše.

Više sedam od deset pokušalo je da prestane da pušiti ranije, ali 83 odsto smatra da je to preteško – budući da je prosječni pušač izdržao nešto manje od četiri mjeseca prije nego što je ponovo zapalio cigaretu.

Prosječan pušač dnevno popuši ukupno devet cigareta, a najmanje tri popuši u tajnosti. Ali, 59 odsto pušača planira da prestane u bliskoj budućnosti – pri čemu je štednja novca glavni motiv, prenosi Večernji.hr.

Više od trećine njih, 37 odsto učiniće to radi poboljšanja i zaštite zdravlja članova porodice, dok 70 odsto želi to da učini za svoje zdravlje i dobrobit.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.