Vujičić i Joksimović: Napredak u pristupnim pregovorima tek kad se formira ustavna Skupština
Vujičić i Joksimović,foto: PR Centar

Vujičić i Joksimović: Napredak u pristupnim pregovorima tek kad se formira ustavna Skupština

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) i Građanske akcije pozvali su, u otvorenom pismu, šeficu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popu da izvijesti poslanike Evropskog parlamenta da je, kako je saopšteno, Skupština Crne Gore neustavna, zasnovana na sistemskoj diskriminaciji biračkog prava i da se takva ne može boriti protiv korupcije i zalagati za ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava, utvrđenih poglavljima 23 i 24.

Ispunjavanje obaveza iz tih poglavlja je, kako smatraju u Građanskoj akciji i PIR-u prioritet za napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima i tek formiranjem ustavne Skupštine, sastavljene od poslanika izabranih bez diskriminacije, može se očekivati napredak u pristupnim pregovorima.

“Biračko pravo se sistemski diskriminiše odredbama člana 39a i 96 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje određuju da od četri kandidata na izbornoj listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola i odredbom da se mandati kandidatima na izbornoj listi raspoređuju po redosljedu na izbornoj listi”, kazali su predstavnik Građanske Akcije Božidar Vujičić i predsjednik PIR-a Momir Joksimović.

Navedene odredbe zakona su, kako smatraju, diskriminatorske i u suprotnosti sa međunarodno priznatim standardima i dobrom praksom u izbornom zakonodavstvu.

“Delegacija OSCE/ODIHR koja je pratila parlamentarne izbore 2016. godine u Crnoj Gori u konačnom izvještaju uputila je Crnoj Gori prioritetnu preporuku, da zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom”, naveli su Vujičić i Joksimović.

Prema njihovim riječima, za usaglašavanje zakona sa međunarodnim propisima neophodna je podrška proste većine poslanika, odnosno podrška 41 poslanika, a na osnovu Poslovnika o radu Skupštine, za usaglašavanje zakona sa međunarodnim propisima definisan je hitan postupak. 

“Ukažite javno mapu puta za ubrzanje reformi u Crnoj Gori, da Crna Gora ne može ka Evropskoj uniji sa poslanicima izabranim diskriminacijom biračkog prava, već da se Zakon o izboru odbornika i poslanika mora uskladiti sa Ustavom i međunarodnim propisima, kako bi se stvorila osnovna pretpostavka za izbor ustavne Skupštine i pretpostavka za ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava,  utvrđenih poglavljima 23 i 24”, poruka je Vujičića i Joksimovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.