U narednih 30 godina nivo mora mogao bi da poraste kao u cijelom prošlom vijeku
Ilustracija

Naučnici upozoravaju

U narednih 30 godina nivo mora mogao bi da poraste kao u cijelom prošlom vijeku

U predstojećih 30 godina nivo mora mogao bi da poraste isto kao cijelom u prošlom vijeku, objavile su američke agencije, među kojima su NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Po objavljenom izvještaju, predviđa se da bi nivo mora duž američke obale do 2050. godine mogao da poraste u prosjeku 25 do 30 centimetara iznad današnjeg.

"Ovaj izvještaj ide u prilog ranijim studijama i potvrđuje ono što već dugo znamo – nivo mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice širom svijeta“, rekao je zvaničnik NASA Bil Nelson.

"Naučna saznanja su neosporna. Stoga je potrebno preduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uveliko u toku", dodaje.

Prema izvještaju američkih agencija, porast nivoa mora "uticaće na velike poplave u priobalnim područjima", a "plima i ogromni talasi koji će nastati kao posljedica olujnog nevremena povećaće se i dosegnuće i kopnena područja".

"Do 2050. očekujemo da će se 'umjerene' (obično štetne) poplave događati u prosjeku i više od 10 puta češće nego danas. Vjerovatno će ih pojačati lokalni činioci", navodi se u izvještaju.

Dokument pod nazivom "Globalni i regionalni scenariji porasta nivoa mora za Sjedinjene Države", ažuriran je izvještaj iz 2017. i "prvi put nudi kratkoročne projekcije za sljedećih 30 godina", navodi se u saoopštenju NASA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.