Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana i drugih proslava, muzika u kafićima do jedan sat posle ponoći
Foto: IJZCG

Nova mjera ministarstva zdravlja

Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana i drugih proslava, muzika u kafićima do jedan sat posle ponoći

Uslijed sve povoljnije epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore dodatno je liberalizovala mjere u borbi protiv korona virusa koje će biti na snazi od 18. februara do 4. marta, poručio je na konferenciji za medije direktor IJZ Igor Galić.

Galić je naveo da se dozvoljava održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje COVID potvrda i obezbjeđivanje prostora od 10m2 po osobi.

"Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od 7 sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena. Takođe, dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera", dodao je Galić.

Broj novooboljelih manji za oko 54%

Galić je poručio da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 54% u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

“Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u poslednjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge”, kazao je Galić.

Za pet dana od preminulih samo jedna osoba bila vakcinisana

Poručuje da samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti.

“Nažalost, preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u posljednjih 5 dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana", ukazao je Galić i apelovao na građane da se vakcinišu, a da ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo 6 mjeseci od posljednje doze vakcine da prime i treću buster dozu.

Broj hospitalizovanih u padu 30 odsto

"U Crnoj Gori, na bolničkom liječenju, trenutno se nalaze 182 pacijenta, što je 30 odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije", kazala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

U KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe se 53 COVID pacijenta. Njih 20 je životno ugroženo.

“Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji”, saopštila je Radulović.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u našoj zemlji, na neinvazivnoj i mehaničkoj ventilaciji je 16 pacijenata, što je manje od 10 odsto.

Igor Galić je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao da mjere ulaska u zemlju još nisu relaksirane, i da će građani će biti adekvatno obaviješteni.

Radulović je poručila da su sva odjeljenja počela da imaju baze podataka koje se odnose na kardiovaskularni sistem i auto imune odgovore koji pacijenti imaju na infekciju, potpuno svjesni da će imati potrebu da oforme odjeljenja koja će se baviti posledicama prethodno preležanog kovida.

Respiratorne posledice su, kako kaže Radulović, manji problem u odnosu na vaskularne probleme i imunske reakcije na kovid. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.