Picula: Nova Vlada da se posveti poglavljima 23 i 24
Tonino Picula

"Uz stabilnu podršku postojećeg parlamenta"

Picula: Nova Vlada da se posveti poglavljima 23 i 24

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula rekao je da bi dobro bilo kada bi se nova vlada okušala, uz stabilnu podršku postojećeg parlamenta, u oblastima koje se tiču poglavlja 23 i 24, a to su temeljna prava, reforma pravosuđa, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Picula je to rekao u emisiji "Fokus" na TVCG u srijedu veče.

Poslanik Evropskog parlamenta rekao je da je u vezi napretka na putu ka EU odgovornost na vlastima u Podgorici. Kako je istakao, treba vidjeti kako će proteći izbor nove vlade i njene prve poteze. 

"Nema nikakve sumnje da treba podržati sve ono što će predstavljati otklanjanje blokade koja je dovela do pada prethodne vlade i sve ono što će učiniti crnogorske institucije funkcionalnijima u odnosu na protekli period. Ukoliko se to dogodi, ja sam siguran da će uslijediti politička podrška partnera Crne Gore iz Evropske unije", naglasio je Picula. 

On je rekao da primijetio istraživanja koja govore da u Crnoj Gori raste apatija, to jest nezadovoljstvo građana radom institucija. 

"Na politici je da otkloni te deficite", kazao je Picula. 

On navodi da nije neko ko može da daje sud o razgovorima koji se vode vezano za formiranje nove vlade, ali podrška će biti data onima koji će ostati na tragu dosadašnje spoljnopolitičke orjentacije Crne Gore i koji će pokazati tu vrstu ambicije, i potkrijepiti to konkrentim potezima. 

"Dobro bi bilo kada bi se nova vlada, uz stabilnu podršku postojećeg parlamenta, okušala u onome na šta se faktički obavezala, a to su po novoj metodologiji poglavlja 23 i 24, odnosno temeljna prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To bi predstavljalo indikatore koji će svjedočiti da Crna Gora nastavlja onim putem kojim je i došla do toga da bude zemlja najnapredniji kandidat na putu ka EU. Nadam se da neće više biti gubljenja vremena", rekao je Picula. 

Sagovornik TVCG je rekao da je politika proširenja postala pomalo usputna evropska politika, jer postoji veliki broj kriza koje su obilježile funkcionisanje EU posljednjih nekoliko godina. Kako je rekao, ako zapadni Balkan bude prepušten samom sebi, onda je moguće miješanje trećih aktera. 

"Francusko predsjedavanje imaće ipak akcenat na obnovi interesa EU za zapadni Balkan, prevashodno iz perspektive jačanja bezbjednosne arhitekture", kazao je Picula. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.