Prva žena izliječena od AIDS-a
Ilustracija

Presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje bolest

Prva žena izliječena od AIDS-a

Američki naučnici objavili su kako su od AIDS-a uspješno izliječili prvu ženu, a ukupno treću osobu, presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje bolest.

Slučaj sredovječne pacijentkinje miješane rase predstavljen je na naučnoj konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Denveru, a ona je prva osoba koja je liječena novom metodom koja uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.

Otkako je primila krv iz pupčane vrpce za liječenje akutne meloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, pacijentkinja se nalazi u remisiji te je izliječena od virusa 14 mjeseci.

Dosadašnja dva slučaja izlječenja od AIDS-a odnosila su se na muškarce, jednog bijelca i jednog latino muškarca, a oni su izliječeni putem odraslih matičnih čelija, koji se inače koriste prilikom transplantacije koštane srži.

Ovaj slučaj je dio veće studije koja se bavi liječenjem 25 osoba zaraženih virusom HIV-a, a koje će se podvrgnuti transplnataciji koštane srži. Svi će se oni prvo podvrgnuti hemoterapiji kako bi se uklonile kancerogene ćelije. Tada će im se transplantovati koštana srž osoba sa specifičnom genskom mutacijom, a koji nemaju receptore koje virus koristi kako bi inficirao ćelije.

Naučnici vjeruju kako će te osobe zatim razviti imuni sistem koji je otporan na HIV.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.