Novo suđenje Navaljnom počelo, prijeti mu kazna od 10 godina zatvora
Aleksej Navaljni

Novo suđenje Navaljnom počelo, prijeti mu kazna od 10 godina zatvora

Novo suđenje ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom počelo je u zatvoru sa maksimalnim mjerama obezbjeđenja, istočno od glavnog grada Moskve, gdje već služi dvoipogodišnju kaznu.

Protiv Navaljnog su, kako piše BBC, podignute nove optužbe za prevaru. On se već godinu nalazi iza rešetaka, pošto je preživio napad trovanjem, za koji krivi Kremlj.

Novim optužbama se tereti za krađu od 4,7 miliona dolara donacija koje su date njegovim političkim organizacijama.

Poslije novog suđenja može da se desi da mu kazna bude produžena na više od 10 godina.

Navaljni (45) je uhapšen kada se vratio u Rusiju u januaru 2021. godine, poslije mjeseci liječenja u Njemačkoj, nakon što je u Sibiru otrovan nervnim otrovom novičokom.

U mjesecima koji su uslijedili pritvoren je na tri i po godine za kršenje uslovne kazne u slučaju pronevjere. Navaljni je insistirao da su optužbe protiv njega politički motivisane, ali svejedno nije mogao da ispuni zahtjeve uslovne kazne jer je bio u komi neko vrijeme, navodi BBC.

Njegova žena Julija Navaljni prisustvovala je saslušanju u zatvoru u Pokrovu, pošto je dan ranije tražila pristup procesu iza zatvorenih vrata.

Navaljnov blizak kolega Leonid Volkov tvitovao je da se, za promjenu, Navaljni tokom suđenja nije nalazio u uobičajenom “kavezu”. To je zbog toga što je cijela sudnica kavez, jer se nalazi unutar zatvora, napisao je on.

Amnesti internešenal opisao je saslušanje kao “simulaciju suđenja, kojem su, umjesto medija, prisustvovali zatvorski čuvari”.

“Očigledno je da ruske vlasti namjeravaju da osiguraju da Navaljni u skorije vrijeme ne napusti zatvor” naveo je Amnesti u saopštenju.

Navaljni je predvodio fondaciju za borbu protiv korupcije FBK koja je ukazala na nepravilnosti u Jedinstvenoj Rusiji predsjednika Vladimira Putina i objavio je video koji je imao mnogo pregleda, a u kojem se tvrdi da su predsjedniku njegovi bogati saradnici poklonili luksuznu palatu na obali Crnog mora.

Protiv desetina zaposlenih u njegovoj fondaciji podignute su krivične prijave, a mnoge njegove kolege su napustile Rusiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.