Doping skandal na ZOI: Ruskinja tvrdi da je slučajno unijela lijek u organizam
Kamila Valijeva/ Foto: Rojters

"Uzela lijek svog djeda"

Doping skandal na ZOI: Ruskinja tvrdi da je slučajno unijela lijek u organizam

Kamila Valijeva, ruska klizačica, postala je preko noći glavna zvijezda Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Vrlo brzo je preko noći njen nastup postao i najveći skandal, a sada je taj doping skandal još jednom podigao buru.

U uzorku je pronađen lijek Trimatazidin, koji je zabranjen od Svjetske antidoping agencije, ali je sada Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio njenu suspenziju, te joj dozvolio da nastavi takmičenje na Igrama u Kini, prenosi nova.rs.

Ova informacija je očekivano podijelila javnost, a očekivano je najviše kritika stizalo od takmičara iz Sjedinjenih Američkih Država. Valijeva je imala nešto blaži tretman jer je osoba mlađa od 16 godina, pa su i podaci o njoj zaštićeni.

Ipak, ona je objasnila da je lijek unijela slučajno u organizam.

Ovaj argument je koristila Ruskinja, a to je potvrdio i Denis Osvald, predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog komieteta (MOK).

"Njena odbrana se zasnivala na tome da je uzela lijek svog djeda", pojasnio je švajcarski advokat Osvald.

MOK je objasnio i da će njen "B" uzorak biti testiran i da će se nakon toga saznati još informacija.

I dalje joj nije uručeno zlato za nastup u timskoj konkurenciji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.