Kako će penzioneri preživjeti nezaustavljiv talas poskupljenja?
Ilustracija

Kako će penzioneri preživjeti nezaustavljiv talas poskupljenja?

Penzioneri su već na ivici egzistencjje. Sa najnižom od 147 eura i prosječnom penzijom od oko 293 eura, penzioneri ne mogu da izdže cjenovni udar i galopirajući rast cijena životnih namirnica gotovo na dnevnom nivou.

Poskupljenja su već pojela povećanje plata kroz program Evropa sad, a šta onda reći za penzionere koji nijesu tretirani tim programom i kojima je borba za golo preživljavanje danas već nemoguća misija.

Najnižu penziju u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, prima oko 16.800 građana.

Surova i sumorna je stvarnost da su penzioneri primorani da, umjesto da žive od plodova svog višedecenijskog rada, moraju da nadniče kako bi mogli da prežive.

Sve češće se čuje rečenica: Penzioneri su gladni!

Penzioneri sa sjevera Crne Gore nedavno su saopštili da će, ako im se do 1. marta ne ispune zahtjevi u cilju rješavanja problema sa kojima se suočava ta kategorija stanovništva, izaći na proteste koje će organizovati u svim opštinama na sjeveru države.

Direktor NVO Euromost Almer Mekić za RTCG je saopštio da na sjeveru Crne Gore ima oko 29.000 penzionera, od čega najviše u Bijelom Polju – 7,5 hiljada, zatim slijede Pljevlja, te Berane.

“Od ovih 29 hiljada penzoinera, njih 20.000 je u teškoj ekonomskoj situaciji i na ivici gladi. Tome je doprinijelo naglo poskupljenje cijena”, rekao je Mekić.

On kaže da na sjeveru Crne Gore živi najveći broj penzionera sa najnižim penzijama u zemlji. Ukazuje i na skok cijena životnih namirnicima, poput ulja, koje je 2015. godine koštalo između 0,95 i 1,03 eura dok je danas 1,87 eura.

U Crnoj Gori, prema dostupnim podacima, ima 128.128 korisnika penzije. Od tog broja, 118.206 je korisnika prava u Crnoj Gori, a 9.922 korisnika prava u inostranstvu.

Povećanje minimalne penzije planirano je od 1.oktobra ove godine.

Dug je period do oktobra i tog najavljenog povećanja. Paradoksalno, ali istinito: Život penzionera u Crnoj Gori postaje skup zbog rasta cijena, a jeftin zbog niskih primanja.

Izvor: CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.