Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju
Ilustracija, foto: Skynews

Virus će prema riječima Galića najvjerovatnije poprimiti endemski karakter

Toplo vrijeme i vakcinacija mogu do ljeta zaustaviti pandemiju

Za očekivati je da će toplo vrijeme koje nam slijedi, uslovi sredine, te obuhvat vakcinacijom protiv korona virusa doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. On smatra i da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da bi svi željeli da se pandemija završi, a najviše zdravstveni radnici, ali da bi u svakom slučaju trebalo biti oprezan.

"Naši podaci pokazuju da u posljednjih pet nedjelja imamo pad broja oboljelih, iako je talas u prvoj sedmici januara očigledno bio vrhunac obolijevanja", rekao je Galić.

Saopštio je da u odnosu na prethodne dvije sedmice Crna Gora imao oko 55 odsto manje novooboljelih i četiri odsto manje preminulih: "Takođe se smanjuje broj hospitalizacija. Podaci sa terena pokazuju da primarni zdravstveni sektor ima manje posjeta".

Ipak, kako je rekao, ne bi se trebalo opuštati budući da dolazi do različitih mutacija virusa.

"U cijelom svijetu nije dosegnut nivo vakcinacije koji bi nam mogao garantovati da neće doći do novih mutacija, a samim tim do novih sojeva. Dobro je da ide toplo vrijeme, pa očekujemo da će uslovi sredine, obuhvat vakcinacijom i sve ostale karakteristike doprinijeti da se do ljeta pandemija zaustavi", rekao je Galić,prenosi RTCG.

Prvi čovjek IJZ-a smatra da će virus najvjerovatnije poprimiti endemski karakter, ali da se zbog mogućih malih eksplozija u broju oboljelih i slabijeg obuhvata vakcinacije mora sačekati sa predviđanjima o kraju pandemija kod nas.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.