Japan odobrio Fajzerovu antikovid pilulu
Izvor: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Japan odobrio Fajzerovu antikovid pilulu

Japan je dao odobrenje za lek Pakslovid (Paxlovid) protiv kovida-19, američke kompanije Fajzer, rekao je ministar zdravlja u vreme kada se ta zemlja bori da uspori širenje infekcija podstaknuto omikron sojem virusa.

Odobrenje je dato manje od mjesec dana od kada je Fajzer podnio zahtjev, sredinom januara, što je izuzetno brzo za zemlju gdje odobravanje za upotrebu stranih lekova obično traje mnogo duže.

Ministar zdravlja Šingejuki Goto rekao je da Fajzerova pilula Pakslovid daje veće mogućnosti za liječenje pacijentima pod visokim rizikom, uključujući starije osobe i one s drugim zdravstvenim problemima.

Odobrenje je dato u trenutku kada velik porast broja zaraženih među starijim ljudima dovodi do preopterećenja bolnica u Tokiju i drugim gradskim sredinama, a buster doze vakcine je primilo samo oko osam odsto stanovnika.

Većina od 47 prefektura u Japanu je pod blagim oblikom vanrednog stanja. Premijer Fumio Kišida je u petak objavio da planira da produži restrikcije koje su na snazi u Tokiju i u još 12 oblasti, do 6. marta.

Japan računa da će oralni ljekovi pomoći da se smanji broj težih oblika oboljevanja od kovida i smrtnih slučajeva i Kišida je rekao da je vlada obezbijedila dva miliona doza ovih Fajzer pilula. Ministar zdravlja je rekao da će distribucija pilula početi u ponedjeljak.

Premijer trpi sve veće kritike zato što se sporo odvija davanje buster antikovid vakcina. On je nedavno postavio cilj od milion doza do kraja februara ali stručnjaci kažu da je kasno da se to ostvari.

Fajzerova pilula, kombinacija antiviralnih ljekova nirmatrelvir i ritonavir, je drugi oralni antikovid lek koji je Japan odobrio posle antiviralne pilule molnupiravir kompanije Merk.

Japanska kompanija Šiongogi takođe je u finalnoj fazi kliničkih testova za svoju pilulu. Kompanija planira da obezbijedi milion doza ove godine, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.