Bivši papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi
Papa Benedikt XVI

Odbacio optužbe da je prikrivao zločine

Bivši papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi

Bivši papa Benedikt XVI zamolio je oprost od žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, međutim odbacio je optužbe da je bio umiješan u prikrivanje istine.

Bivši papa odgovorio je na nezavistan izvještaj objavljen 20. januara u kojem se opisuju decenije navodnog zlostavljanja i propusta u minhenskoj biskupiji koju je Jozef Racinger vodio od 1977. do 1982. godine.

U svojem pismu, Benedikt priznaje "prekršaje i greške koje su se dogodile za vrijeme mojeg mandata“ i izražava "iskren zahtjev za izvinjenjem svim žrtvama seksualnog zlostavljanja“.

U izvještaju se navode optužbe protiv njega za propuste u četiri slučaja. Stručnjaci iz advokatske kancelarije Westpfahl Spilker Wastl (WSW) smatraju da je Racinger sveštenike koji su zlostavljali djecu premjestio na druga područja za vrijeme dok je bio nadbiskup Minhena i Freizinga.

Te optužbe Racingerovi advokati i savjetnici kategorično su odbili u "provjeri činjenica" koja je takođe objavljena.

"Stručan izvještaj ne sadrži dokaze koji bi potkrijepili bilo kakvu optužbu za propuste ili pomoć u prikrivanju", navodi se. "Kao nadbiskup, kardinal Racinger nije bio umiješan ni u kakvo prikrivanje djela zlostavljanja", dodaje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.