Medija centar DPS: Da li je javno saopšteni stav urednice emisije
Demokratska partija socijalista

Medija centar DPS: Da li je javno saopšteni stav urednice emisije "Naglas", ujedno i stav nacionalnog Javnog servisa?

U emisiji „Naglas“, emitovanoj na TVCG 1, dana 7.2.2022. godine došlo je do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane urednice navedene emisije i novinarke gospođe Marije Marković. Ona je u sinoćnjoj emisiji nedvosmisleno saopštila: "Dobili smo Vladu koja nije krala, nije pljačkala, nije ubijala, pa nam opet nije bilo dovoljno", saopšteno je iz Medija centra Demokratske partije socijalista.

Takva izjava kako navode po sadržini i karakteru predstavlja stav novinarke kojim se krši objektivnost novinarstva. Kontekst izrečenog sugeriše dodaje javnosti teške optužbe na račun prethodne vlasti.

Smatraju da je time napravljen niz prekršaja i povreda.

"Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa. Takođe, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i zloupotrebljeno sljedeće načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti", naglasili su iz DPS-a.

Zahtijevaju od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i menadžmenta izjašnjenje da li je, javno saopšteni stav urednice emisije "Naglas", i stav nacionalnog Javnog servisa.

"Ukoliko je riječ o individualnom političkom mišljenju urednice, od Raonića tražimo da u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 izvinjenje svim vladama na koje su se odnosili teški kvalifikativi. Takođe, zahtijevamo sankcionisanje pomenute urednice iz edukativnih razloga, jer je riječ o profesionalnom posrnuću koje ta medijska kuća, zbog građanki i građana koji je finansiraju, ne smije da baštini", zaključuje se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.