Fejsbuk i Instagram bi mogli biti ugašeni širom Evrope
Ilustracija

Fejsbuk i Instagram bi mogli biti ugašeni širom Evrope

Fejsbuk i Instagram mogli bi biti ugašeni širom Evrope, objavila je kompanija Meta u svom godišnjem izvještaju, zbog problema s evropskim propisima koji sprječavaju prenošenje, čuvanje i obradu podataka korisnika iz Evrope na američkim serverima.

Kako su prenijeli evropski mediji, u svom godišnjem izvještaju američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, kompanija ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi. Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa, prenosi Indeks.hr.

"Ako nismo u mogućnosti da prenosimo podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo uticati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa",  navedeno je u izjavi.

U slučaju da ne bude donesen novi okvir, „vjerovatno nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram, u Evropi“, rekli su iz Mete.

Šta se promijenilo?

Meta je prije mogla da koristi okvir za prenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prenosa podataka. Ali, u julu 2020. Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost evropskih građana na odgovarajući način.

Kao rezultat toga, američke firme bile su ograničene u slanju evropskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

Kako je reagovala Evropska komisija?

- Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere - rekao je portparol Evropske komisijeza Euronjuz.

Pregovori su se intenzivirali proteklih mjeseci, s raspravama na tehničkom i političkom nivou. To uključuje redovne kontakte između povjerenika Rejndersa i njegove koleginice, američke sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo, dodali su.

- Ovi pregovori traju neko vrijeme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbjednosti - kazao je portparol.

Euronjuz se obratio Meti za komentar, ali nije dobio odgovor.

- Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje hiljada kompanija koje su se, poput Fejsbuka, u dobroj vjeri oslanjale na ove mehanizme za prenos podataka na siguran način - rekao je Nik Kleg, Metin potpredsjednik za globalne poslove, prije nekoliko dana i dodao: "Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Evrope, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prenos podataka između Evropske unije i SAD-a za rad na globalnim uslugama".

Index.hr/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.