Plate nakon prestanka funkcija, neracionalno trošenje novca građana
Skupština Crne Gore

NVO sektor saglasan

Plate nakon prestanka funkcija, neracionalno trošenje novca građana

Zakonska odredba da državni funkcioneri primaju naknadu godinu nakon odlaska s funkcije predstavlja neracionalno trošenje novca iz budžeta, poručuju iz nevladinog sektora. Centar za građansko obrazovanje apeluje da se ta odredba izmijeni, te da se ili preciziraju uslovi ili skrati vrijeme primanja ove naknade. Iz Građanske alijanse kažu da se taj novac može iskoristiti u neke bolje svrhe.

Informacija da su pojedini državni službenici imenovani dan uoči glasanja o smjeni Vlade, ponovo je otvorila pitanje koliko je pravedno da funkcioneri i nakon prestanka mandata primaju naknade.

Nevladin sektor saglasan je u ocjeni da je to nepravedno.

"Trebalo bi da podsjetimo da obični građanin za prosječnu platu mora da radi nedjeljno 40 sati minimum svakog mjeseca, dok će neki privilegovani pojedinci zbog jednog dana na poziciji savjetnika predsjednika Vlade narednih godinu prihodovati mnogo veći iznos od prosječne plate u Crnoj Gori", napominje Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Vasilije Radulović iz CGO ističe da su toj NVO i prije ukazivali na problem tako postavljenog zakonskog rješenja.

"Ono nema nikakvih ograničenja, kao što vidimo na ovom primjeru, neko može provesti veoma kratko vrijeme na funkciji, a ostvarivati pravo na naknadu od godinu dana", kazao je Radulović.

Prema podacima Ministarstva finansija, država za naknade bivšim državnim funkcionerima godišnje izdvaja gotovo pet miliona eura. U Građanskoj alijansi smatraju da se taj novac može bolje iskoristiti.

"Treba otvoriti dijalog i vidjeti šta se može s tim novcem uraditi, da li se može iskoristiti u neke bolje svrhe. Bilo bi dobro da osoba koja dobije mogućnost da prima naknadu godinu dana, a da pritom ništa ne radi, za razliku od običnih građana, koji krvavo zarade svaki dinar, u najmanju ruku bi trebalo taj novac dati u humanitarne svrhe", kazao je Ćupić.

Iz Centra za građansko obrazovanje naglašavaju da u Srbiji bivši funkcioneri naknadu primaju tri, a poslanici šest mjeseci, dok u Hrvatskoj pravo na naknadu nemaju funkcioneri koji su smijenjeni ili su podnijeli ostavku. U našoj zemlji nema takvih ograničenja, pa smatraju da zakon treba mijenjati, što će i inicirati, ali ne očekuju i da će biti usvojeno.

"Nažalost, praksa je do sada pokazala da kada su lični interesi funkcionera u pitanju, što svakako jeste ova privilegija, da tu i opozicija i vlast imaju zajedničkog imenitelja, pa ko god bio i opozicija i vlast, tako da nam praksa pokazuje da ne možemo mnogo očekivati", kazao je Radulović.

Član 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđa da funkcioneri godinu nakon prestanka funkcije imaju pravo na naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu. To pravo prestaje ukoliko funkcioner zasnuje novi radni odnos, ode u penziju ili sam to zatraži. Pravo na naknadu može se produžiti za još godinu, ukoliko u tom periodu stiče pravo na penziju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.