Preminula slavna italijanska glumica Monika Viti
Monika Viti

Preminula slavna italijanska glumica Monika Viti

Italijanska glumica Monika Viti preminula je u 91. godini.

Rođena je u Rimu 1931. godine kao Marija Lujza Čečareli. Imala je, kako je govorila, veoma nesrećno djetinjstvo, porodica ju je omalovažavala, a odnos s majkom je bio veoma komplikovan. Kao jedina kćerka, osjećala je da se prema njoj ponašaju potpuno drugačije od svoje braće: "Imala sam vrlo stroge roditelje. Moja dva brata bila su moć i sloboda. Bila sam nemoćna i povučena. "

Iskustva iz djetinjstva obilježiće je za cijeli život - nikada neće poželjeti da osnuje porodicu i biće oprezna kome poklanja svoje srce. Na sceni je debitovala sa samo 14 godina i gluma tada postaje njeno bjekstvo od svega što ju je kočilo u odrastanju.

"Kada sam sa četrnaest godina zaključila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu da glumim, da nastavim da se pretvaram da sam neko drugi i da makar malo nasmijem ljude na pozornici i ekranu", ispričala je jednom.

Kad je Marija napunila 18 godina, njena porodica, braća kao i roditelji, emigrirali su u Sjedninjene Američke države bez nje. Ona je ostala u Italiji i u nekom trenutku ubrzo nakon završetka rimske Nacionalne akademije dramske umjetnosti 1953. godine, mijenja svoje ime u umjetničko - Monika Viti.

Tokom ostatka 1960-ih i tokom1970-ih sarađivala je sa mnogim međunarodnim filmskim režiserima, uključujući Luisa Bunjuela u filmu "Fantom slobode", 1974. Ali izvan Italije i umjetničkog kruga, vjerovatno je se najbolje sjećamo kao istoimenu heroinu Modesty Blaise (1966). Osamdesetih je snimila još nekoliko filmova, uključujući posljednji s Antonionijem, prije nego što se vratila u pozorište, kao glumica i kao profesor.

Monika se oprobala i kao pisac i režiser ali u tome nije uspjela da se dokaže. 1995. godine je ipak odlučila da se uda i to za Roberta Rusa, s kojim je živjela već deset godina, a ubrzo nakon toga je saznala da pati od Alchajmerove bolesti. Posljednji put se u javnosti pojavila 2002. godine u Parizu.

Njen muž je prije nekoliko godina dao saopštenje za javnost u kojem je naveo da se on brine o svojoj supruzi kao i medicinski radnici, da žive i dalje u Rimu. Od tada joj se gubi svaki trag.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.