Napravite sami serum protiv starenja kože
Ilustracija

Napravite sami serum protiv starenja kože

Domaći serum protiv starenja kože sadrži hranljive materije i antioksidante koji će pomoći koži da izgleda mladalački, a istovremeno pruža vitalne hranljive materije i hidrataciju, navodi dr Džoš Eks iz Medicinskog instituta u Nešvilu.

Jedan od ključnih sastojaka koji treba da se nađu u serumu je ulje jojobe, koje odlično hidrira kožu.

Prirodni je lijek za ekcem, akne, ali pogoduje i suvoj koži.

Ulje noćurka je još jedan sastojak domaćeg seruma, a poznato je kao sredstvo za borbu sa ekcemom, psorijazom i atopijskim dermatitisom.

Rezultati Studije objavljene u Međunarodnom časopisu kozmetike, pokazuju da može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena u tkivima kože povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo i hrapavost.

Još jedan sastojak koji je važan je ulje nara. Nar sadrži prirodne antimikrobne supstance iz vitamina C, i stoga može biti od pomoći u borbi protiv akni.

Ulje vitamina E bogato je antioksidansima i gusto, i mnogi ga vole zbog sposobnosti da poboljša stanje suve kože koja se ljušti, i da pomogne pri smanjenju ožiljaka od akni. Takođe ga pripremite za Vaš serum.

Od ulja, treba nabaviti još i ulje lavande ili ulje tamjana, kao i ulje sjemena šargarepe, navodi dr Eks.

Lokalna upotreba ulja lavande može pomoći u poboljšanju brojnih stanja kože, od afti do alergijskih reakcija, akni i staračkih pega. Prednosti ulja tamjana uključuju sposobnost jačanja kože i poboljšanja njenog tonusa, elastičnosti, odbrambenih mehanizama protiv bakterija ili fleka.

Ulje semena šargarepe je već popularan kozmetički proizvod za vlaženje kože, a poznato je njegovo antigljivično dejstvo.

Potrebno vam je po pola supene kašike ulja jojobe, noćurka i nara, zatim 15 kapi vitamina E, 20 kapi ulja lavande ili tamjana i 10 kapi ulja semena šargarepe.

Pomiješajte sve sastojke zajedno i čuvajte u tamnoj staklenoj boci.

Možete da stavite kremu za sunčanje preko ovako napravljenog domaćeg seruma ako izlazite na sunce tokom perioda visokog UV zračenja.

Koristite svako jutro i veče na licu, vratu i koži dekoltea.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.