Krivokapić i dalje planira: Usvojili program rada do 2024.
Foto: Vlada CG

Krivokapić i dalje planira: Usvojili program rada do 2024.

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je srednjoročni program rada od 2022-2024 kao i program rada za ovu godinu.

Iz Vlade je saopšteno da je srednjoročni program dokument kojim se definišu prioriteti i ciljevi Vlade na koje će biti usmjerena pažnja i resursi u period 2022-2024.

¨On predstavlja okvir za planiranje sektorskih politika, godišnjih programa rada Vlade, ali i srednjoročnih i godišnjih programa rada ministarstava. U srednjoročnom programu se daju mjerljivi pokazatelji na osnovu kojih se mjeri uspješnost u dostizanju ciljeva i omogućava praćenje rezultata i učinaka u svakom trenutku. Indikatori koji se nalaze u SPRV objašnjavaju ključne promjene u pojedinim sektorima. U samom dokumentu su navedene samo najznačajnije aktivnosti koje će se realizovati samo u 2022. godini. Sve aktivnosti koje će se realizovati u 2023. i 2024. godini će biti detaljno utvrđene u godnišnjim planovima rada Vlade i godišnjim planovima rada ministarstava.¨ naveli su iz Vlade.

Godišnji program rada Vlade, kako su kazali, sadrži konkretnije aktivnosti koje treba da budu odobrene na nivou Vlade da bi se obezbijedilo ostvarivanje postavljenih ciljeva.

¨Godišnjim programom rada Vlade definišu se strategije, programi i druga dokumenta i akta koja Vlada treba da donese/usvoji radi realizacije ciljeva postavljenih u SPRV. Pored toga, Godišnji program rada sadrži i pregled normativnih aktivnosti Vlade - zakona i podzakonskih akata koje Vlada treba da utvrdi, odnosno donese u toku godine i koji mora biti usklađen sa obavezama koje proizilaze iz strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.¨ navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da srednjoročni plan rada koncipiran je oko šest ključnih oblasti datih u ekspozeu predsjednika Vlade prilikom izbora u decembru 2020. godine.

-Ključne oblasti na koje se odnosi SPRV, a koje su detaljnije razrađene kroz strateške ciljeve, su:

Vladavina prava i jednake šanse; zdrave finansije i ekonomski razvoj; zdravlje i zdrava životna sredina; ; obrazovanje i društvo zasnovano na znanju; digitalna transformacija i Crna Gora – buduća članica Evropske unije- navodi se u saopštenju.

Donijet je, kako se navodi, Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2022-2024. godina.

¨Dokument predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi. Program ekonomskih reformi (PER) je ključni dokument ekonomske politike zemlje. S jedne strane, dokument predstavlja instrument za planiranje ekonomske politike zemlje i upravljanje reformama, koje imaju za cilj održavanje makroekonomske stabilnosti, jačanje međunarodne konkurentnosti i poboljšanje uslova za inkluzivni rast.¨ navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.