Život na najhladnijem mjestu na svijetu, temperature -71°C: Automobile ne gase preko noći, toaleti izvan kuća...(VIDEO)
Foto: Screenshot/Instagram/AP

Život na najhladnijem mjestu na svijetu, temperature -71°C: Automobile ne gase preko noći, toaleti izvan kuća...(VIDEO)

Selo Ojmjakon u dalekoistočnom dijelu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mjesto na planeti - najniža izmjerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj "ledari" izgleda svakodnevni život?

Ojmjakon je rusko seoce u republici Saha, na obali rijeke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.

Najniža izmjerena temperatura navodno je –71,2 stepena, dok prosječna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom ljeta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa,prenosi Nova S. Vjetar duva vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Kako se selo nalazi blizu sjevernog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.

Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovječnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lewsky (@live_history365day)

Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?

Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrijane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.

Zbog problema sa zaleđenim cijevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smještaju izvan kuća.

Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u sniježni oblak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunsetflavor

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.