ASK: Bojanić i Radulović prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, nisu prijavili sve svoje nekretnine
Agencija za sprječavanje korupcije

ASK: Bojanić i Radulović prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, nisu prijavili sve svoje nekretnine

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer u izvještaju o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju nije prijavio tačne i potpune podatke o imovini.

U odluci koju potpisuje direktoriva ASK Jelena Perović se precizira da Bojanić nije prijavio pašnjak od 445 kvadrata, šumu od 4.073, vinograd od 276 i livadu 2.530 metara kvadratnih u katastarskoj opštini Gradac, dok je za Brezine prećutao da posjeduje dio zemljišta i stambeni prostor od 70 kvadrata i 25 kvadrata nestambenog prostor. Osim navedenih nekretnina, Bojanić, prema nalazima ASK, nije prijavio da je vlasnik 10.779 akcija u HLT fondu, a njegova supruga vlasnica 550 akcija u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, 62 akcije u Otrant komercu, 5.000 akcija u Eurofondu i 230 akcija u Zavodu za izgradnju Bara. ASK navodi da ministar u izvještaju o prihodima i imovini za 2020. nije prijavio tačne i potpune podatke, na način što nije prijavio prihod ostvaren u decembru mjesecu od firme E-novativa u iznosu od 295,45 eura, prenosi portal Dan.

ASK u odluci navodi da su se Bojaniću obratili povodom utvrđenih podataka, te tražili njegovo izjašnjenje, koje nijesu dobili. Zbog toga su na osnovu zvaničnih podataka ustanovili da ministar krši zakon, te uputili ga da u slučaju da je nezadovoljan iznesenim tvrdnjama da može pokrenuti upravni spor.

Osim Bojanića, ASK je utvrdila da zakon krši i ministar vanjskih poslova Đorđije Radulović jer je, takođe, dao netačne podatke o imovini. Utvrđeno je da on nije prijavio parcelu veličine 500 metara kvadratnih evidentiranu u listu nepokretnosti Gorica – Danilovgrad, kao i pola placa od 896 kvadrata u istom mjestu. Takođe, utvrđeno je da nije prijavio ni parcelu veličine 1.406 metara kvadratnih koja se vodi na ime njegove supruge.

"Agencija je cijenila i navode javnog funkcionera da je propust u prijavi za dvorište površine 500 kvadrata, koje je evidentirano u katastarskoj parceli 909 iz LN 369 KO Gorica, nastupio iz razloga što je smatrao da samom prijavom porodične zgrade evidentirane na istoj katastarskoj parceli nije neophodno da prijavi i zemljište ispod objekta, a da je, što se tiče netačno navedenog obima prava 1/1 umjesto 1/2 na livadi 4. klase, površine 896 kvadrata, kao i propusta u prijavi za parcelu od 1.406 metara kvadratnih evidentiranu u LN 38 Danilovgrad na ime supruge, došlo zbog previda prilikom unošenja podataka u izvještaje, ali je našla da isti nemaju značaja za drugačije odlučivanje u ovoj upravnoj stvari jer je članom 23 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije propisano da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke, što je u konkretnom izostalo", navodi se u odluci koju potpisuje Perović.

Maraš nezakonito zaposlena, Borovinić Bojović nije prijavila sve prihode

ASK je utvrdila da je Zakon o sprečavanju korupcije prekršila i bivša direktorica "Plantaža" Verica Maraš jer u izvještaju o imovini i prihodima iz 2015. godine nije prijavila prihod od 24.849 eura, a 2016. je izostavila sumu od 359 eura.

"Maraš je prekršila član 15 stav 1 tačka pet Zakona o sprečavanju korupcije na način što je nakon prestanka javne funkcije izvršnog direktora preduzeća "13. jul Plantaže" Podgorica, a u roku kraćem od dvije godine, u istom preduzeću zasnovala radni odnos", navodi se u odluci.

Prema odluci ASK, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nije prijavila vlasništvo nad akcijama, automobilom, ali ni sve prihode sa Univerziteta, Kliničkog centra i Sudskog savjeta. U izjašnjenju ASK, ona je navela da je automobil rashodovan, da akcije nije imala namjeru da prikrije i da je njihova vrijednost zanemarljiva. Dodala je da ne zna odakle iznos od 629 eura koji joj se osporava da nije prijavila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.