Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović sa saradnicima danas je u Beranama potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.

Domaćin je bila Opština Berane a potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Opštine Tihomir Bogavac sa saradnicima.

Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80% vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije. Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000,00 €, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000,00 € - saopšteno je iz tog resora.

Stijović je ukazao da se realizacijom ovih investicija doprinosi povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača, kao i da ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

“Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 mil. € iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje”, naglasio je Stijović.

Ministar je istakao će podrška kroz novi Agrobudžet biti najizdašnija za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore. 

Ove godine Agrobudžet iznosi 43,1 milion eura u kojem ćemo imati povećanja po svim značajnijim mjerama. Značajne pozitivne efekte ovog Agrobudžeta osjetiće svi poljoprivredni proizvođači a povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama.

On je, kako se navodi, istakao požrtvovanost poljoprivednih proizvođača koji u izazovnim vremenima globalne pandemije daju sve od sebe da sačuvaju selo, te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvijek biti iskren i pouzdan partner svakom našem poljoprivredniku.

Osnovni cilj podrške je da se kroz ove vrste investicije, objekti u kojima se vrši prerada, pakovanje i čuvanje proizvoda, unaprijede i usaglase sa higijenskim standardima, minimalnim nacionalnim standardima u oblasti bezbjednosti hrane i očuvanja životne sredine, kao i da se kroz povezivanje poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima, a i van njih, omogući poljoprivrednim proizvodima dobar i siguran plasman - pojašnjava se u saopštenju.

Sjutra će u Podgorici biti upriličeno potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz južne i centralne regije, dok će u petak 28. januara u Nikšiću biti organizovano potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz ostalih opština.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.