Američka ambasada: Politički lideri da izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku

Američka ambasada: Politički lideri da izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku

Američka ambasada u Podgorici pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da izbjegavaju "zapaljivu" nacionalističku retoriku i da rade zajedno "na putu naprijed" za zemlju.

Na pitanje Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute da bi, u svijetlu svakodnevnih protesta i rasta političkih i etničkih tenzija, nestabilnost u Crnoj Gori mogla dodatno da se pogorša, iz ambasade je poručeno da "pažljivo prate situaciju u Crnoj Gori, ali da put naprijed moraju da utvrde njeni izabrani lideri kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima".

"Pozivamo političke lidere da se izdignu iznad identitetske politike, izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i rade zajedno u interesu javnosti, da bi ponudili konstruktivan, produktivan put naprijed za crnogorski narod", navedeno je iz ambasade za Glas Amerike.

Takođe je ponovljen stav da će Sjedinjene Države sarađivati "sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje članstva u NATO-u i davanje podrške zajedničkim vrijednostima".

Iz američke ambasade u Podgorici Glasu Amerike je saopšteno i da u ovom trenutku nema planova za posjetu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori. Crnogorski mediji su ranije javili da će Eskobar doći u Crnu Goru početkom februara.

Eskobar je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike rekao da će rešavanje aktuelne krize u Crnoj Gori zavisiti "od lidera zemlje i od glasača".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.