DFC:  Onlajn propagandna kampanja i na novom sajtu, na meti Abazović, poslanici CnBa i SNPa

DFC: Onlajn propagandna kampanja i na novom sajtu, na meti Abazović, poslanici CnBa i SNPa

Digitalni forenzički centar saopštio je da je novi sajt izdaja.me dio onlajn propagandnog sistema koji targetira poslanike koalicije "Crno na bijelo" (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Prije tri dana je registrovan sajt izdaja.me na kom se targetiraju poslanici koalicije "Crno na bijelo" (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP), navode iz DFCa.

Na sajtu su objavljene fotografije poslanika iz CnB i SNP i potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića uz neprimjerene natpise "Prodato", "Izdaja", "Spasi obraz". Takođe, na sajtu stoji poziv na proteste koji će se prema najavama održavati svakog četvrtka i nedjelje u 19 časova.

Sadržaj i narativ o izdaji koji se nalaze na pomenutom sajtu, na društvenim mrežama organizovano promovišu lažni profili, stanice i grupe na Instagramu i Fejsbuku koje je DFC nedavno analizirao. Od nastanka ti lažni profili koji su koristili ukradene fotografije stvarnih ženskih osoba iz Crne Gore, stranice i grupe pružaju kontinuiranu podršku premijeru Krivokapiću, ministrima Milatoviću, Spajiću, kao i ministarki Bratić, a targetiraju njihove oponente iz vlasti i opozicije. Jedini akteri koji su pošteđeni napada su članovi Prave Crne Gore i Demokratske Crne Gore - saopštili su iz DFCa.

Te stranice su, prema ocjeni Digitanog forenzičkog centra, dio onlajn propagandnog sistema koji je napravila grupa građana, pravih patriota koji su se samoinicijativno odlučili da se stave u odbranu onoga za koga smatraju da je oličenje promjena i svega onoga dobrog što tek treba da dođe u Crnoj Gori.

Ističu da ministri Spajić i Milatović dijele na svojim profilima sadržaj sa pojedinih stranica iz tog umreženog sistema,  poput stranica fakt.me i Prof War Room.

"Trend napada se posebno intezivirao od najave kreiranja manjinske vlade. Kulminacije te kampanje je kreiranje propagandnog sajta izdaja.me. Treba istaći i dolazak osnivača pokreta Otpor Predraga Lečića u kabinet premijera u ovom delikatnom  društveno-političkom momentu, sve u cilju pospješivanja aktuelnih protestnih aktivnosti", zaključuju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.