Uprava za šume: Nepoznato lice sa fantomkom vrijeđalo naše službenike u Beranama
Ilustracija

Uprava za šume: Nepoznato lice sa fantomkom vrijeđalo naše službenike u Beranama

Uprava za šume najoštrije je osudila verbalni napad i izrečene prijetnje na njihove zaposlene, koji se dogodio u petak, 21.01.2022. godine u poslepodnevnim časovima u Područnoj jedinici Berane, u selu Lubnice, a koji je kako kažu, samo jedan u nizu nedoličnog i protivzakonitog ponašanja koje se u kontinuitetu dešava u ovoj područnoj jedinici od strane određenih pojedinaca.

"Naime, nakon dobijanja informacija da se u selu Lubnice nalaze dva kamiona sa čamovim trupcima bez čekića i da su i prethodnog dana dovežena još dva kamiona trupaca od bespravne sječe, šefica PJ Berane je izdala nalog dvojici službenika da izađu na lice mjesta i provjere tačnost dobijenih informacija. Nakon izlaska na teren naši zaposleni su potvrdili tačnost dojavljenih informacija, zbog čega je šefica PJ Berane slučaj prijavila policiji i zajedno sa inspektorom šumarstva otišla na lice mjesta, gdje su već bili prisutna dva policajca", navode iz Uprave za šume.

Na licu mjesta su dodaju konstatovana dva kamiona bez registarskih tablica na rastojanju od oko 50 metara, a na jednom od njih je bila i dizalica.

"Potom se pristupilo premjeru bespravno posječenih stabala u prisustvu šumarskog inspektora i policije, kako bi se konstatovala tačna količina drvne mase. U toku premjera, iznenada se pojavilo nepoznato lice sa fantomkom na glavi, koje je tvrdilo da je to njegov kamion i da mu niko ne smije prići, a potom je počelo da najbeskrupuloznije vrijeđa i prijeti našim zaposlenima. Nakon tog verbalnog napada pozvana je kao pojačanje i interventna jedinica koja je veoma brzo reagovala i došla na lice mjesta, a odmah potom i inspektorka sa kriminalnim tehničarem, koji su uzeli otiske i izvršili druge radnje iz svoje nadležnosti. Policija je odmah privela lice koje je prijetilo i nakon saslušanja, državni tužilac je osumnjičenom odredio zadržavanje u trajanju do 72 časa zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Naši zaposleni su takođe dali izjave u CB Berane iste noći kada se dogodio ovaj nemili događaj, a narednog dana i u tužilaštvu", navode iz Uprave za šume.

Dodaju da su u subotu, 22. januara 2022. godine, nakon izlaska na teren šumari pronašli 12 panjeva bruto drvne zapremine 47m³, u Gazdinskoj jedinici „Jelovica“ u kojoj inače godinama unazad se vrše bespravne sječe od strane istih organizovanih grupa šumokradica.

"Obzirom da smo u prošlosti svjedočili brojnim napadima na naše službenike, a posebno u PJ Berane, u narednom periodu aktivno ćemo se angažovati u spriječavanju i sankcionisanju istih. Podsjetićemo javnost na fizički napad u PJ Berane iz septembra prošle godine, kada su šumokradice nanijele tjelesne povrede našem ugovorcu, koji je nakon tog nemilog događaja nažalost podnio i zahtjev za raskid Ugovora o djelu po kojem je bio angažovan", saopšteno je.

Uprava za šume ističe da neće tolerisati sve učestalije napade i ovakvo i slično protivzakonito ponašanje prema njihovim službenicima, koji odgovorno obavljaju svoj posao i nastoje da spriječe sve bespravne aktivnosti u šumama.

"Naši službenici imaju punu podršku i zaštitu i bićemo istrajni da u saradnji sa nadležnim institucijama u što kraćem roku se procesuiraju i sankcionišu svi napadači. Ovo je još jedan alarm koji pokazuje da su neophodne izmjene određenih zakonskih rješenja kako bi naši službenici mogli da se osjećaju sigurno prilikom obavljanja svojih radnih zadataka. Ovom prilikom poručujemo i šumokradicama da nas neće zastrašiti niti odvratiti od savjesnog i odgovornog obavljanja naših radnih obaveza, posebno kada je u pitanju kontrola i sve neregularnosti koje se tom prilikom utvrde biće blagovremeno procesuirane", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.