Kordić: Imamo jasan pravac našeg daljeg kretanja prema članstvu u EU
Zorka Kordić

Kordić: Imamo jasan pravac našeg daljeg kretanja prema članstvu u EU

„Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022- 2023 imamo jasan pravac našeg daljeg kretanja prema članstvu u EU u narednom dvogodišnjem periodu“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na konsultacijama sa predstavnicima civilnog sektora povodom izrade Nacrta tog dokumenta.

Kako je istakla na online konsultacijama kojima je prisustvovalo preko 80 učesnika, PPCG je sveobuhvatan strateški dokument koji prati dinamičan razvoj pravne tekovine EU i neophodna prilagođavanja našeg pravnog sistema. PPCG je odraz intenzivnog rada i promišljanja Komisije za evropske integracije, a naročito šefova radnih grupa i njihovih timova u prethodnih nekoliko mjeseci, koji definiše obim i dinamiku reformi koje su potrebne za usklađivanje Crne Gore sa politikama Evropske unije. To je ujedno i instrument praćenja reformi, posebno u dijelu usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, ali i pripreme administrativnih kapaciteta naših institucija.

Kordić je istakla da se, prilikom izrade PPCG 2022-2023 vodilo računa o usklađenosti sa Akcionim planom za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komicije o Crnoj Gori 2021, mapama puta za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlja pregovora, preporukama Izvještaja Evropske komisije za 2021, kao i sa Srednjoročnim programom rada Vlade i Programom rada Vlade za 2022. godinu.

„Dvogodišnjim Nacrtom programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji planirano je ukupno 588 obaveza, od čega 109 u strateškom i 479 u dijelu zakonodavnog okvira, odnosno 360 obaveza u 2022. i 228 obaveza u 2023“, kazala je glavna pregovaračica.

Kako je pojasnila, najviše obaveza je planirano je u pregovaračkim poglavljima 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor – 86; 1. Sloboda kretanja robe – 77; 14. Saobraćajna politika – 65; 15. Energetika – 39 i 27. Životna sredina i klimatske promjene – 39.

Kada je riječ o institucijama, najveći broj obaveza,kako je kazala Kordić, imaju Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – 94; Ministarstvo kapitalnih investicija – 88; Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – 69; Ministarstvo ekonomskog razvoja – 62 i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – 51.

Predstavnici civilnog sektora, imali su pitanja i komentare u vezi sa sprovođenjem i mehanizmom za praćenje sprovođenja Programa pristupanja 2022-2023. Posebno interesovanje je iskazano za  Zakon o radu, kao i o zaradama zaposlenih u državnoj upravi, te rješavanju radnih sporova i zaštiti od zlostavljanja u radu, ali i zakone iz oblasti zdravlja uključujući Zakon o apotekarstvu Takođe, pitanja i komentari su se odnosili i na oblast orodnjavanja politika - Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i rodno zasnovanu statistiku. Na konsultacijama je razgovarano i o planiranom jačanju administrativnih kapaciteta državnih institucija, te njegovoj usklađenosti sa reformom javne uprave, a razmijenjena su mišljenja o potrebi boljeg planiranja i programiranja u predstojećoj finansijskoj perspektivi, kroz obaveze u pregovaračkom poglavlju 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Učesnici konsutacija su razmijenili mišljenje i dali sugestije i u pogledu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju korupcije, kao i Zakona o javnim nabavkama, ukazavši na značaj pregovaračkog poglavlja 5 koje se, prema novoj metodologiji, nalazi u istm klasteru sa pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Ocijenjeno je da su konsultacije dobra prilika da se zajednički, u konstruktivnom dijalogu, sagledaju mogućnosti unapređenja kvaliteta ovog strateškog dokumenta u cilju njegove kvalitetnije implementacije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.