Prof. dr Radoje Vujadinović: Priznanje posebne specifične težine i značaja je obaveza u daljem radu

Prof. dr Radoje Vujadinović: Priznanje posebne specifične težine i značaja je obaveza u daljem radu

"Ovim Priznanjem koje dodjeljuje, Univerzitet Crne Gore šalje poruku da su međunarodno pozicioniranje i internacionalizacija neki od ključnih prioriteta. Priznanje dobijeno na predlog svojih studenata i kolega za mene ima posebnu specifičnu težinu i značaj, ali i obavezu u daljem radu.", riječi su profesora Mašinskog fakulteta prof. dr Radoja Vujadinovića, dobitnika Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada.

"Takođe ovim putem se šalje vrlo važna poruka akademskom osoblju da će njihov trud i rad ipak neko prepoznati i nagraditi. Ovo predstavlja veliki podstrek za sve zaposlene profesore i saradnike da svoje potencijale valorizuju u punom kapacitetu, čime osim lične afirmacije pomažu i boljem međunarodnom pozicioniranju UCG", dodaje dobitnik Priznanja.

On kaže da su zahvaljujući timskim radom u ovoj godini ostvareni veoma značajni rezultati, ne samo na domaćem već i na međunarodnom planu koji su ga ujedno i preporučili za ovo Priznanje. Među njima su, kako navodi, najvažniji objava poglavlja u naučnoj monografiji u inostranstvu; objava četiri rada u prestižnim časopisima sa SCI liste; jednog rada na međunarodnoj konferenciji; četiri recenzije radova u časopisima sa SCI liste i značajan broj citata.

"Posebno važan doprinos u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta je postignut kroz učešće u šest međunarodnih projekata, od kojih sam u ulozi koordinatora na dva projekta. Osim dva bilateralna projekta sa Slovenijom, dva ERASMUS + projekta, te učešća u EUREKA projektu, posebno je važno istaći projekat AaCTA finansiran od strane Evropskog klimatskog fonda, čiji sam koordinator za UCG", kazao je on i dodao da se radi o prvom projektu na UCG koji je finansiran iz EUKI fonda, a realizuje se sa partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Pomenuti projekat, objašnjava on, realizuje se u okviru E-mobility laboratorije koja je osnovana u Centru za motore i vozila Mašinskog fakulteta, u kojoj su realizovane brojne aktivnosti na temu e-mobilosti koje su bile snažno medijski propraćene.

Profesor Vujadinović posebno ističe saradnju sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta koja je rezultirala objavom više naučnih radova i dobijanjem nekoliko zajedničkih projekata.

"Dakle, želim da pošaljem poruku da je ključ uspjeha u timskom radu, da treba da sarađujemo ne samo međusobno unutar svojih fakulteta, već da pravimo timove koji čine naučnici sa više fakulteta, po mogućnosti uz učešće inostranih partnera, što će zasigurno rezultirati međunarodno vidljivim uspjesima. Preporuke dajem na bazi sopstvenog iskustva sa istraživačkim timova iz Slovenije, Grčke, Holandije, Španije, Švedske i Srbije, sa kojima decenijama sarađujem, uz publikovanje značajnog broja naučno-istraživačkih publikacija", kazao je on.

Postignuti rezultati, govori on, imaju još veći značaj kada se napomene da su ostvareni u vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19, koja je onemogućila brojne planirane aktivnosti, te da je nije bilo iskazuje ubjeđenje da bi rezultati bili još brojniji i istaknutiji.

"Zahvaljujući veoma značajnim investicijama, zadnjih godina, u naučnoistraživačku infrastrukturu na Mašinskom fakultetu, gdje je zahvaljujući naučnoistraživačkim projektima, sa jedne strane, a i posebno stručnim poslovima koje fakultet radi po ovlašćenjima Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, rekonstruisana kompletna laboratorija, nabavljena sofisticirana naučnoistraživačka oprema i softveri, tako da se u narednim godinama očekuju još izdašniji rezultati, koji će doprinijeti intezivnijoj međunarodnoj saradnji, novim naučnoistraživačkim projektima, još većem broju naučnih radova publikovanih u renomiranim međunarodnim časopisima, i u konačnom boljem rangiranju Univerziteta Crne Gore na meritornim međunarodnim rang listama", zaključuje prof. Vujadinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.