Brisel na nogama zbog kovid mjera: Protestanti brane demokratiju, ljudska prava i pravo na Ustav

U vrijeme kada EU priprema nove mjere, u Briselu su održani do sada najveći protesti protiv kovid mjera. Organizatori kažu da je na ulicama Brisela danas bilo više od 100.000 ljudi, koji tvrde da nisu protiv mjera, već načina na koji se donose.

Evropska unija pripremila je nove preporuke za države članice za korišćenje kovid potvrda za putovanje unutar Unije, prema kojima se dramatično mijenjaju kriterijumi za slobodno putovanje.

Prema novom predlogu, neće se više gledati epidemiološka situacija u državi iz koje putnik dolazi, već njegov zdravstveni status.

U jeku razgovora o novim pravilima, Brisel je izašao na ulice, kako bi čelnicima EU poručio – ljudska prava iznad mjera.

Prema prvim policijskim procjenama, na ulicama je više desetine hiljada ljudi, dok organizatori tvrde da ih je više od sto hiljada.

Demonstranti koji šetaju ulicama Brisela tvrde da „brane demokratiju, ljudska prava i pravo na Ustav“. Ovo je već peti protest protiv mjera u posljednja dva mjeseca, dok su prethodna četiri obilježila nasilje i sukobi s policijom.

Policija je ispalila vodene topove i guste oblake suzavca kako bi rasterala demonstrante. Protest je privukao hiljade ljudi, od kojih su neki putovali iz Francuske, Njemačke i drugih zemalja da učestvuju. Demonstranti su uzvikivali "Sloboda!" dok su marširali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.