Zeković: Policija da ne napada prva okupljene ministre, poslanike i grupu građana, čak ni iz preventivnih razloga
Aleksandar Saša Zeković

Zeković: Policija da ne napada prva okupljene ministre, poslanike i grupu građana, čak ni iz preventivnih razloga

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” pozvao je načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Gorana Jokića da danas u Podgorici omogući bezbjedno okupljanje ministara, poslanika i grupe građana koji kako kaže, tvrde da brane izbornu volju od 30. avgusta 2020. godine.

"Iako je riječ o neprijavljenom i protivzakonitom okupljanju, važno je da skup prođe bez kršenja ljudskih prava i namjernog nanošenja povreda ministrima i poslanicima ali i građanima koji se solidarišu sa njima u naporima da sučuvaju pozicije i privilegije.

Sloboda mirnog okupljanja je osnovno ljudsko pravo, pa službenici policije treba da budu odgovorni i profesionalni", kaže Zeković.

Ističe da apeluje na Gorana Jokića, načelnika CB Podgorica, da ne izda naredbu da policijski službenici prvi napadnu okupljene ministre, poslanike i grupu građana, čak ni iz preventivnih razloga.

"Podsjećam načelnik Jokić je 5. septembra 2021. godine na Cetinju izdao naređenje da policija napadne mirne demonstrante. Rečenica “Bolje mi njih, no oni nas”, i sve što je uslijedilo, ostaće trajno upamćena. Policajstvo Jokića, u savremenim prIlikama, pamtiće se kao što istorijski pamtimo, nazdravlje Jokiću, rad Ilije Paranosa, šefa Specijalne policije Uprave (okupiranog) grada Beograda i druge događaje/pojedinice iz prakse kršenja ljudskih prava.

Apelujem na Gorana Jokića da danas u Podgorici ne dovodi mehanizaciju Marka Bata Carevića. Molimo da bageri ostanu u Budvi i da se ne uništava imovina ministara, poslanika i građana koji iz njima poznatih razloga podržavaju dio aktuelne vlasti. Policija je na Cetinju, 5. septembra 2021. godine, djelovala bagerima Marka Bata Cerovića i nepotrebno uništila na desetina motornih vozila. Podsjećam da su tokom održavanja takozvanih litija blokade saobraćanjica bile česte ali Uprava policije tada nijednom nije djelovala mehanizacijom.  

Apelujem na načelnika CB Podgorica, Gorana Jokića, da ne ispaljuje suzavac i druga hemijska sredstva na okupljene ministre, poslanike i građane. Prema mirnim demonstrantima koji su se na Cetinju usprotivili politici asimilacije, mržnje i negiranja identiteta, Jokić je naredio neobazrivu, neselektivnu i nesrazmjernu upotrebu hemijskih sredstava. Od dejstva suzavca hiljade građana Cetinja je imalo zdravstvene tegobe", kazao je Zeković.

Dodaje da preventivno moli načelnika CB Podgorica Gorana Jokića da policijski službenici ne ispaljuju na bilo koji način gumene metke i patrone suzavca direktno u tijela Milojka Spajića, Jakova Milatovića, Vesne Bratić, Jelene Borovinić Bojović, sveštenstva Crkve Srbije ili bilo kojeg drugog građanina koji navedene podržava.

"Tokom mirnih demonstracija na Cetinju na desetine građana je ciljano i namjerno gađano gumenom municijom i patronima suzavca, usljed čega su nastupile povrede čije posljedice i danas traju", zaključio je Zeković.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.