Bjelopoljski policajci nisu batinama iznudili iskaz Berancu
Osnovni sud u Bijelom Polju

Prvostepena presuda Osnovnog suda u Bijelom Polju

Bjelopoljski policajci nisu batinama iznudili iskaz Berancu

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju završeno je suđenje trojici službenika Centra bezbjednosti u Bijelom Polju, koji se terete da su prije skoro pet godina pretukli i iznudili iskaz Berancu Mihailu Dragoviću. Bivši komandir Centra bezbijednosti, sada pomoćnik komandira Odjeljenja bezbjednosti Berane Amir Ćatović, šef interventne jedinice Vesko Leković i Miro Lalević su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe jer nije dokazano, kako se navodi u obrazloženju, da su počinili djelo koje im je stavljeno na teret.

Inače, ovi službenici policije tokom pretresa nijesu priznali da su počinili krivična djela iznuda iskaza u siticaju sa krivičnim djelom teške tjelesne povrede, tvrdeći da se oštećeni prilikom saslušanja nikom nije žalio da je tučen, te da je odbio pomoć ljekara koju su mu nudili zbog izjave da je dijabetičar.

Prema optužnom predlogu, službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje terete se da su u februaru 2017. godine, oko 21 sat u mjestu Bioča kod Berana, postupajući po prijavi o oružanoj pljački, upotrijebili silu prema Mihailu Dragoviću, u cilju iznude izjave koja se odnosila na krivično djelo i izvršioce oružane pljačke. Oni su tom prilikom teško tjelesno povrijedili Dragovića.

"Nakon što su u mjestu Bioča zaustavili vozilo kojim je upravljao, Ćatović je udario Dragovića pesnicom u predjelu lijevog uha, od čega je zadobio oštećenje sluha. Oštećenog su ugurali u policijsko vozilo i udarali ga pesnicama, nogama i palicama govoreći: "Bijte ga dok ne prizna", "Gdje si ga ostavio", "Pričaj, ubićemo te", "Kaži nam ime, prezime…"", detalji su optužnog predloga, prenosi "Dan".

U optužnici piše da je Dragović zadobio teške tjelesne povrede u vidu rascjepa lijeve bubne opne, usled čega je došlo do oštećenja sluha, kao i prelom 6, 8, 11. i 12. rebra.

Dragović je pred sudom naveo da je tek kasnije saznao da su policajci tražili osobu koju je on sasvim slučajno, kao stopera, prevezao od Bijelog Polja do Ribarevina. On je naveo da ga je jedan od policajaca udario pesnicom u predjelu lijevog uha, zatim su ga, tvrdi, uvukli u vozilo interventne i tukli po glavi, rukama i nogama, a čuo je i naređenje "Prebijte ga na mrtvo ime, priznaće on meni". Dragović je kazao da je zadobio više od 200 udaraca po glavi i tijelu.

Ranije su u Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju kazali da su sve procesne radnje preduzimane blagovremeno.

"Osnovno državno tužilaštvo je blagovremeno i bez odlaganja insistiralo i preduzimalo mjere kako bi se otklonio svaki zastoj u pribavljanju dokaza i potrebnih podataka. Konačno pribavljeni dokazi su doveli do identifikacije počinilaca, protiv kojih je pokrenut optužni predlog", saopštili su ranije iz tog tužilaštva.

ODT godinu dana prikupljalo dokaze

Tužilaštvo je, kako je pojašnjeno, nakon podnošenja prijave sprovelo niz radnji, te da su u postupku protiv nepoznatog počinioca sproveli dokazne radnje uključujući i vještačenja.

Nakon identifikacije počinilaca godine formirani su spisi predmeta protiv osumnjičenih A.Ć, V.L. i M.L., uz niz dokaznih radnji.

"Tako je 20. marta 2020. godine ovo tužilaštvo je Osnovnom sudu podnijelo optužni predlog protiv A.Ć.,V.L. i M.L., zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelesnih povreda u sticaju sa krivičnim djelom iznuđivanje iskaza, u saizvršilaštvu", istakli su u ODT u Bijelom Polju.

 

 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.