GI

GI "21 MAJ": Program "Evropa sad" populistički zamajac osnivanju Krivokapićeve stranke, posljedice će državu gurnuti prema grčkom scenariju

Crnogorska ekonomija je posljednje dvije godine pretrpjela krupnu štetu. Prvo je uzdrmana kovid pandemijom, da bi je nakon toga destruirala nova Vlada uz zdušnu podršku nesposobne parlamentarne većine. Danas je crnogorski kreditni bonitet ocijenjen kao visoko špekulativan, dok je poslovni ambijent najgori od nezavisnosti, navode iz Građanske inicijative 21. maj.

Tzv. ekspertska vlada je uspjela da u diletantskom zanosu zaustavi razvoj preduzetništva i učini Crnu Goru neprivlačnom za strane i domaće ulagače. Programom ciničnog naziva “Evropa sad” kompanije su opterećene novim korporativnim i obligacionim porezima prosječno uvećanim oko 70%, dok ništa nije urađeno u pogledu stimulacije preduzetništva - ocijenili su u zajedničkom saopštenju članovi ekonomskog tima GI “21.maj” Andrej Nedović, Vuk Pejović i Rade Bojović.

Naglašavaju da su u najavi novi retrogradni propisi, poput revidiranog Zakona o sprječavanju pranja novca, gdje će se na stotine preduzeća podrediti novim parapolicijskim ograničenjima i besmislenom administriranju koje će destimulisati značajne segmente privrede.

"S druge strane, evidentno je da su nove vlasti, čemu su presudno doprinijeli  politička nestabilnost, nastrani populizam i raskošno neznanje, uspjele da od Crne Gore naprave preduzetnički depresivnu zemlju. U tom pogledu, demagoška, netržišna i nametnuta politika zarada neće spasiti ekonomiju od tavorenja i nazadovanja. Niti će joj pomoći manipulativna statistika odlazećeg nekvalifikovanog premijera i njegovih nekompetentnih ministara. S druge strane, svima je sada jasno da pomenuti program treba da posluži kao populistički zamajac osnivanju Krivokapićeve stranke, pri čemu će njegove bužetske i ekonomske posljedice našu državu gurnuti prema grčkom scenariju. Zato nam je, umjesto opsjenarskih mjera, potreban temeljit reformski program koji će u svom fokusu imati stimulaciju zapošljavanja u privatnom sektoru, rast preduzetništva, međunarodnu konkurentnost i značajnu redukciju u javnom sektoru, uključujući mahom nestručnu i neefikasnu državnu i opštinske administracije", zaključuju članovi ekonomskog tima GI “21.maj”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.