Vuksanović: Pozdravljamo ideju o manjinskoj vladi, iako HGI nije pozvana da bude za potpisničkim stolom
Adrijan Vuksanović

Vuksanović: Pozdravljamo ideju o manjinskoj vladi, iako HGI nije pozvana da bude za potpisničkim stolom

Nepozivanjem Hrvatske građanske inicijative (HGI) da bude jedna od potpisnica Memoranduma o saradnji, samo je dodatno učinilo vidljivijim značaj te partije, ocijenio je predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

Lideri Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije, CIVIS-a i manjinskih partija, potpisali su Memorandum o saradnji, čiji je cilj pomirenje u Crnoj Gori i ekonomski razvoj države

Vuksanović je, komentarišući to što HGI nije pozvana da bude za potpisničkim stolom, kazao da su kao partija imali dovoljno svijesti i percepcije da ne izgube iz vida vrijednost tog dokumenta.

„Nije dobro ni u životu, pa ni u politici biti sujetan. To što nas nije bilo za potpisničkim stolom, na šta je kasnije ukazano i sa društvene i političke scene, otkrilo je i prazninu, koja se ogleda u nedostatku predstavnika Hrvata“, ocijenio je Vuksanović za agenciju Mediabiro i dodao da je na dan potpisivanja bilo očigledno da nema HGI.

Prema njegovim riječima, važno je i što su neki od potpisnika kasnije kazali da je i HGI trebalo da bude za potpisničkim stolom.

Vuksanović je ponovio značaj Memoranduma za HGI i dodao da je njegov sadržaj komplementaran sa programskim načelima te partije.

„Shodno tome pozdravljamo i ideju o manjinskoj vladi. Ukoliko budemo pozvani mi ćemo se naravno odazvati i razgovarati, a naši stranački organi će odlučiti o daljoj budućnosti našeg aganžmana u svemu tome“, naveo je Vuksanović.

On je istakao i „da se neće puno ni nuditi, jer ko se puno nudi, on malo vrijedi“.

HGI, kako je rekao, pozdravlja inicijativu potpredsjednika Dritana Abazovića, na kojoj treba dalje graditi politički život u Crnoj Gori.

„Smatramo da je manjinska vlada, koja će pripremeti izbore u određenom vremenu, dobro rješenje. Vjerujem da će kao društvo stabilizovati sve tendencije koje nas uzmemiravaju i da ćemo ući bar malo u mirniji period“, poručio je Vuksanović.

On je napomenuo da je priča o manjinskoj vladi „pokrenula neke nelagode i da su oni koji su do juče Abazovića smatrali partnerom, već danas ga oslovljavaju najpogrdnijim imenima“.

„Vidjeli smo prije gostovanja Abazovića na Radio Televiziji Crne Gore šovinističke povike na račun njegove nacionalne pripadnosti, što, u svoje i u ime HGI oštro osuđujem“, istakao je Vuksanović.

Komentarišući to što je premijer Zdravko Krivokapić nazvao Abazovića izdajnikom, on je rekao da je ta riječ frekventna u crnogorskom javnom vokabularu.

“To je samo jedan pokušaj odbrane. Vidjeli smo i inicijative od strane Krivokapića, koje su zapravo potezi očajnika”, ocijenio je Vuksanović.

On vjeruje da će manjinska vlada biti formirana, jer, kako je pojasnio, sve upućuje na to.

“Na to najviše upućuje realnost koju imamo, odnosno nesposobnost ove Vlade”, naveo je Vuksanović.

On je poručio da će vlada koja će se formirati imati vrlo težak zadatak i  konkretne i vidljive rezulatate.

“To neće biti nimalo jednostavno, jer će postajati određeno vrijeme za koji će sve to morati uraditi. U svakom slučaju nimalo lak posao za vladu koja slijedi”, rekao je Vuksanović.

Vuksanović je podsjetio da je HGI u vanparlamentarnom statusu, i to im, kako je naveo, na nekim poljima otežava politički rad.

„Mi baš u ovim otežanim okolnostima pokazujemo svoj vitalitet i snagu. Hrvatska građanska inicijativa, za državni vrh Republike Hrvatske je relevantan i autentičan predstavnik Hrvata u Crnoj Gori" , kazao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, HGI je ta koja dodatno jača partnerske veze između Zagreba i Podgorice, odnosno između Crne Gore i Evropske unije (EU).

Vuksanović je poručio da će HGI nastaviti svoj politički aktivizam, spremni i za eventualne izbore, ali i za razgovore o manjinskoj vladi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.