Radulović: Pravna situacija je čista, Vlada traje koliko ima povjerenje
Foto: Mara Babović

Radulović: Pravna situacija je čista, Vlada traje koliko ima povjerenje

Politička kriza u Crnoj Gori, koja je kulminirala inicijativom najmanje vladajuće koalicije "Crno na Bijelo" o smjeni Vlade Zdravka Krivokapića i formiranju manjinske vlade, i posljedičnom zahtjevu njegovog kabineta za raspuštanjem Skupštine, otvorila je u javnosti polemiku o pravnim posljedicama političkog razlaza u heterogenoj vladajućoj većini.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je za Glas Amerike da je, kada je u pitanju trenutna politička situacija, Ustav “vrlo precizan i vrlo određen, jer je premijer povukao pravnu radnju iz člana 84, ali ono što je neupitno jeste da treba da ima podršku 41 poslanika”.

Kabinet premijera: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora

"U ovom trenutku je sasvim jasno da on tu vrstu podrške nema, kao što nije imao podršku kad ni za izbor ministra pravde, ili kao što nema podršku za smjenu vicepremijera, tako da u ovom trenutku možemo govoriti o jednoj inicijativi koja u pravno formalnom smislu ima svoju osnovanost, ali nema političku podršku".

Radulović navodi da, “na drugoj strani, imamo pitanje povjerenja Vladi koje je postavljeno od strane 27 poslanika, shodno članu 107 Ustava, i ako sagledamo odredbe člana 110 Ustava, koji kaže da Vladi prestaje mandat kada izgubi povjerenje u Skupštini, onda dolazimo u jednu vrlo interesantnu pravnu u ustavnu poziciju”.

- A to je, da li će se parlament odrediti da dođe do prestanka njegovog mandata i ići se na vanredne izbore, ili će se konstituisati nova parlamentarna većina - kaže Radulović i dodaje da se, u slučaju da u parlamentu postoji 41 i više potpisa za izbor novog mandatara, pokreće postupak na način što bi predsjednik države dao mandat za sastav Vlade, čime bi se ponovila situacija iz 2010. u decembru, kada je izabrana Vlada Igora Lukšića.

On je ocijenio da je“ovo klasično političko pitanje, pitanje većine u parlamentu”, ističući da“Ustav apsolutno ostavlja prostor za sve pravne situacije koje su moguće u trenutno političkom kontekstu”.

- Ustav, niti crnogorski niti bilo koji drugi, od Ustava SAD pa do bilo kog drugog, ne pominje manjinsku Vladu, institut manjinske ili tehničke Vlade prosto ne postoji, postoji sam Vlada, a da li ona ima većinsku ili manjinsku supstancu, stvar je političkog aspekta - smatra Radulović i naglašava da je “član 110 Ustava vrlo precizan”.

On je ponovio da je“ovo čista pravna situacija”, navodeći da u pravnim režimima Srbije ili Italije za vrijeme trajanja jedne Skupštine dolazi do izbora više sastava vlade.

- Dakle, građani daju povjerenje Skupštini, i sve dok Skupština ima dovoljnu većinu za izbor Vlade, u toku njenog mandata može postojati jedna ili više vlada. Za slučaj da nema političke podrške, onda se povjerenje mora vratiti u ruke građana, izabrati se novi parlament koji mora pristupiti izboru nove vlade. Vlada traje isključivo i samo onoliko koliko ima povjerenje parlamenta, a svako oročenje njenog mandata je stvar političkog dogovora - rekao je on.

Upitan za pravnu osnovanost tvrdnji zvaničnika aktuelne Vlade da je u pitanju izdaja narodne volje, kao i njihovih aluzija na političku korupciju, Radulović je rekao da“ukoliko znate da je neko izvršio krivičnog djela, a ne prijavite izvršenje tog djela, onda sami vršite krivično djelo”.

¨Ukoliko tvrdite da je neko izvršio radnju koja je u suprotnosti sa pravnim poretkom i to saopštavate javno, a ne pokrenete procedure i postupke pred nadležnim državnim organima, onda ili prikrivatekrivično djelo ili ste saučesnik u njegovom izvršenju, tako da moramo razdvojiti između osnova sumnje da je neko izvršio krivično djelo i klasičnog političkog folklora koji već 30 godina egzistira na crnogorskoj političkoj sceni.¨ rekao je Radulović.

Kada je u pitanju narodna volja, Radulović ističe da je ona“proizvedena u činjenici da danas imamo 81 poslanika kao političkih zastupnika crnogorskih građana, jer se na 6.000 crnogorskih birača bira jedan poslanik”.

¨To je volja građana. Kako će biti konstituisana vlada je isključivo u rukama 81 poslanika na koje smo mi građani prenijeli suverenitet. I dok bilo koja vlada ima podršku 41 ili više poslanika, ta vlada je legitimna i izraz slobodno izražene volje crnogorskih poslanika, jer poslanik glasa prema sopstvenom uvjerenju. Dakle, mi građani smo suvereni samo u onom trenutku dok držimo glasački listić u rukama i prenesemo svoj suverenitet na narodne poslanike u crnogorskom parlamentu.¨ objasnio je Radulović.

Prema njegovim riječima,“poslanici od tog trenutka imaju neotuđivo ustavno pravo da glasaju prema sopstvenom uvjerenju”, a“nelegitimna je ona vlada koja nema povjerenje u parlamentu”.

Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.