SAD otvorene za razgovor Putina i Bajdena

SAD otvorene za razgovor Putina i Bajdena

SAD i Rusija danas nisu postigli značajniji napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi, ali su sada na "jasnijem putu" ka razumijevanju stavova druge strane, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken posle sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi.

Blinken je novinarima rekao da je današnji razgovor sa Lavrovom bio "iskren i sadržajan" i dodao da je iznio nekoliko ideja Vašingtona za povećanje bezbjednosti i o tome u kojim oblastima bi dvije strane mogle da nadju zajednički jezik, prenose svjetske agencije.
"Nismo očekivali da će danas biti nekih velikih pomaka, ali vjerujem da smo sada na jasnijem putu ka razumiijevanju pozicije druge strane", kazao je Blinken.

Naveo je da je Lavrov ponovo insistirao da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da SAD i njihovi saveznici nisu ubjedjeni u to.
"Posmatramo ono što je svima vidljivo, ključna su djela i akcije, a ne riječi", rekao je ministar spoljnih poslova SAD.

Lavrov je kazao da je sastanak bio "konstruktivan i koristan" i dodao da su SAD pristale da sledeće nedjelje pismeno odgovore Moskvi na zahtjeve o neširenju NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

To bi moglo da odloži moguću rusku agresiju na Ukrajinu za nekoliko dana, navodi Asošiejted pres. Blinken je nagovijestio novi susret sa Lavrovom ubrzo posle uručenja američkog odgovora na zahtjeve Rusije.

Lavrov je odbio da okarakteriše američko obećanje da će sledeće nedjelje dostaviti pismeni odgovor na zahtjeve Moskve.

"Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Znaćemo to kada dobijemo pismeni odgovor SAD na sve naše predloge", naveo je Lavrov. Blinken je rekao da bi SAD bile otvorene za sastanak predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ako bi on bio "koristan i produktivan".

SAD i NATO savaznici su više puta obećali da će se Rusija u slučaju invazije suočiti sa "teškim posljedicama" poput oštrih ekonomskih sankcija, ali ne i vojne akcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje SAD da teži obnovi sovjetske imperije i zone uticaja u Istočnoj Evropi, navodeći da je Zapad taj koji razmišlja u kategorijama zona uticaja, piše Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.