Vakcinacija protiv kovida-19 ne utiče na plodnost žena i muškaraca
ilustracija

Vakcinacija protiv kovida-19 ne utiče na plodnost žena i muškaraca

Nova studija dodaje sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv kovida-19 i smanjene šanse za začeće.

Umjesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen koronavirusom u roku od 60 dana, što nudi još više razloga da se vakcinišu protiv kovid-19, jer bi bolest mogla kratkotrajno da utiče na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.

„Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može da bude povezana sa kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv kovid-19 ne utiče na plodnost partnera“, istraživači, sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Bostonu i druge institucije širom SAD, piše u studiji.

Istraživači su napisali da "ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti lječenju plodnosti i ispitivanja vakcine protiv kovida-19, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i niže plodnosti".

Oni su dodali da "nekoliko studija nije dokumentovalo značajnu povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i rizika od pobačaja".

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a istraživači su ih pratili do novembra 2021, piše CNN.

Tokom studije, žene su popunjavale onlakn upitnike svakih osam nedjelja o svojoj reproduktivnoj i medicinskoj istoriji, između ostalih faktora, i imale su mogućnost da pozovu svoje muške partnere da popune upitnike.

Među učesnicima, 73 odsto žena i 74 odsto njihovih muških partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19.

Istraživači su analizirali odgovore iz upitnika i nisu našli nikakvu povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i vjerovatnoće začeća  tokom jednog menstrualnog ciklusa. Ipak, podaci su pokazali da iako prethodna infekcija kovida-19 nije bila snažno povezana sa vjerovatnoćom začeća među ženama, ali kod muškaraca koji su imali kovid-19  je postojala povezanost sa "prolaznim smanjenjem" vjerovatnoće začeća.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopštenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 odsto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana prije ciklusa, u poređenju sa parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan.

Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo šta bi moglo da dovede do ovih nalaza, ali poznato je da groznica smanjuje broj spermatozoida i simptom je kovida-19, prema NIH.

"Nalazi pružaju uvjeravanje da vakcinacija za parove koji planiraju djecu izgleda ne utiče na plodnost", rekla je u saopštenju dr Dajana Bianki, direktorka "NIH's Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development", koji je finansirao studiju, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.