Dačić: Neću se kandidatovati, da ne ugrozim pobjedu Vučića
Ivica Dačić

Dačić: Neću se kandidatovati, da ne ugrozim pobjedu Vučića

Predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da ne želi da se kandiduje za predsjednika Srbije na izborima 3. aprila, jer bi se, kako je rekao, to tumačilo tako da je na strani onih koji žele da sruše Aleksandra Vučića.

"Neću da se kandidujem za predsenika ne zato što se plašim rezultata, već zato što mislim da bi to pomoglo onima koji se bore da Vučić ne pobedi u prvom krugu, nego da ide u drugi krug. Mislim da je to pošteno, mi sarađujemo 10 godina i ne želim da u tome učestvujem", rekao je Dačić za TV Pink.

Dodao je da odluka o tome da li će SPS na izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji sa SNS biti donesena do 1. februara na osnovu istraživanja javnog mnjena o tome šta žele birači.

"Da li će biti jedna ili dve liste zavisi kako naši birači gledaju na to, da li bi glasali više ako imamo jednu listu ili da budemo odvojeni", rekao je Dačić.

Istakao je da će SPS podržati Vučića kao zajedničkog predsjedničkog kandidata, ali da će u suprotnom ta stranka imati svog kandidata.

Naveo je da je dogovoreno da SPS i JS nastave koaliciju sa SNS i poslije izbora nevezano kako će te stranke izaći na izbore.

Komentarišući navode dijela opozicije da je falsifikovan dio glasova na referendumu, Dačić je kazao da to "traženje alibija" pred prestojeće izbore.

Dodao je da će na današnjem sastanku Kontrolnog tijela Međustranačkog dijaloga biti razmatrani predloženi izborni zakoni koje je Vlada Srbije predložila Skupštini, a koji su usaglašeni s međunarodnim institucijama kao što su OEBS i ODIR.

Naveo je da se zakoni se, između ostalog, odnose na kontrolu izbornog procesa i dodao da je formirana vladina Radna grupa za kontrolu birački spisak i da postoji mehanizam da svako može da traži da mu se odgovori li je neko glasao umjesto njega.

Dodao je da će izbore pratiti i međunarodni posmatrači, a da će zapisnici biti u elektronskoj formi i da će biti objavljivani.

"(Saša) Radulović tražio da se ad hoc izvrši kontrola na nekim biračkim mestima kada je u pitanju brojanje glasova. Nije nikakav problem, Vučić je svima izašao u susret, bio je mnogo tolerantniji nego njegovi saradnici iz stranke upravo iz želje da na ovim izborima niko nema alibi da kaže da je došlo do bilo kakve krađe", rekao je Dačić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.