Haliulin: Čembalista mora da bude improvizator
Foto: PR Centar

Haliulin: Čembalista mora da bude improvizator

Izvođač na čembalu mora da bude improvizator, da osjeća instrument i ponekad u toku izvođenja kompozitor, da bi publika doživjela sve njegove mogućnosti, a u novije vrijeme postoji tendencija da se muzičari vraćaju drevnim instrumentima, na kojima intepretiraju nove melodije.

To je ocijenio solista Belgorodske i Kurske filharmonije, čembalista Timur Haliulin, predavač na Institutu za umjetnost i kulturu u Belgorodu, koji je priredio koncert-lekciju pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vjekove“ u Muzičkom centru Crne Gore.

Shodno temi koncerta, solista je na čembalu - instrumentu čije je „zlatno doba“ bilo u periodu XVII i XVIII vijeka, interpretirao djela i putem predavanja dodatno upoznao publiku sa načinima sviranja i kompozicijama.

Repertoar je obuhvatio kompozicije najznačajnijih autora koji su pisali muziku za ovaj instrument, od renesansnog umjetnika Đirolama Freskobaldija, baroknih kompozitora Johana S. Baha i Georga F. Hendla, jednog od najznačajnijih italijanskih predstavnika bečke škole Luiđija Bokerinija, potom djela ruskog stvaraoca XX vijeka Mikaela L. Tariverdieva do britanskog savremenog umjetnika, Džona Ratera i dr.

Haliulin je rekao da je u novije vrijeme prisutna tendencija da se muzičari vraćaju drevnim instrumentima, na kojima intrerpretiraju nove melodije.

„To je veoma interesantan proces i ispada kao da se vremeplovom vraćamo u davno vrijeme i izučavamo sa nove strane nas i našu muziku. Čembalo je preteča klavira. Današnji klavir ne bi ni postojao da nije bilo čembala i orgulja“, kazao je Haliulin,prenosi PR Centar.

Rekao je da je najprije svirao klavir, navodeći da ga je u toku daljeg muzičkog obrazovanja privukao zvuk drevnih instrumenata: čebala, orgulja i kariljona.

„Svaki od tih instrumenata zvuči različito i imaju razne mehanizme i tehnike dobijanja zvuka. Svaki instrument je prilagođen za neku vrstu izvođenja. Čembalo je trzajni instrument, za izvođenje virtuozne muzike, orgulje za izvođenje duhovne muzike, a kariljon, to je prosto čarolija. Oduševio sam se time, bavim se time i imam veiku želju da to podijelim sa publikom“, istakao je Haliulin.

Pojasnio je da čembalo i orgulje imaju ograničene mogućnosti u poređenju sa klavirom.

„Ti instrumenti su kruti i da bi oživjeli u rukama izvođača, on mora da bude i improvizator, da osjeća instrument i da ponekad bude i sam kompozitor i u toku izvođenja da nešto dodaje iz svoje duše, da bi publika osjetila kako taj instrument pjeva i zvuči“, kazao je Haliulin.

Istakao je da je u XX vijeku započela renesansa čembala, tako da su mnogi kompozitori XX vijeka komponovali muziku na ovom instrumentu, navodeći da taj instrument nije izgubio popularnost „zato što je nezamjenjiv“.

Govoreći o programu koncert lekcije „Muzika za čembalo kroz vjekove“, Haliulin je kazao da je želio da spoji vremenski luk i predoči publici razvoj u hronološkom smislu muzike na čembalu od vremena prije Baha, preko Hendla, do savremenih kompozitora, tako da publika dobije uvid u univerzalonst ovog instrumenta.

Govoreći o čembalu, koje je u posjedu MCCG više od deset godina, Haliulin je kazao da je veoma zadovoljan instrumentom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.