Nikolaidis: Vlade nam sastavljaju po manastirima i ambasadama, volja građana čisti višak
Andrej Nikolaidis, foto: PIXSELL

Nikolaidis: Vlade nam sastavljaju po manastirima i ambasadama, volja građana čisti višak

Da Crnu Goru, makar što se političke scene tiče, očekuje „vrela zima“ bilo je jasno još sredinom decembra kada su partije vlasti (URA, Civis i SNP) sa opozicionim strankama manje brojnih naroda potpisale Memorandum o saradnji.

Nekoliko sedmica kasnije, 17. januara, koalicija „Crno na bijelo“, koju čine Građanski pokret URA i Civis, uputila je prijedlog poslanicima Skupštine da podrže manjinsku vladu sastavljenu od partija potpisnica Memoranduma.

Samo dva dana kasnije Skupštini Crne Gore upućena je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi koju su, pored poslanika koalicije „Crno na bijelo“, podržali i poslanici opozicije. Među njima čak 16 poslanika DPS-a.

SVI SU SRETNI DOK SLUŠAJU ESKOBARA

U razgovoru za Portal Analitika književnik i kolumnista Cdm-a Andrej Nikolaidis eventualnu manjinsku vladu okarakterisao je kao vladu Gabrijela Eskobara, specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan.

„Taj je čovjek kolonijalni upravitelj regiona a njegov zadatak, očito, da dovrši novo preslaganje na Balkanu. Ne sumnjam da je to preslaganje dobro za Ameriku. Problem je u tome što nije dobro za Balkan“, kazao je Nikolaidis.

Sagovornik je utiska da Eskobar zadati cilj sprovodi vrlo efikasno. 

„Evo, svi ga slušaju. Svi su sretni i radi da učestvuju u ostvarenju njegovih planova i da slijede njegove upute. Ima li, doista, potrebe za tolikim kukavičlukom i hipokrizijom pa da se pravimo kao da nije jasno da je manjinska vlada – njegova vlada? Hoćemo li se praviti da u čitavoj stvari ne vidimo ozbiljan deficit demokratije i transparentnosti?“, upitao je Nikolaidis. 

Što se njega tiče, kako dodaje, stotinu, milion puta „ne“. 

„Da ovdje parafraziram genijalnu misao Emmae Goldman: 'Ako ne mogu plesati, ne želim biti dio vaše revolucije'. 'Ako vas ne mogu kritikovati, ne želim biti dio vaše demokratije'“, kazao je Nikolaidis.

ABAZOVIĆ NIJE AUTOR IDEJE MANJINSKE VLADE VEĆ SAMO IZVRŠILAC

Prema njegovoj ocjeni, vicepremijer Dritan Abazović nije autor ideje manjinske vlade već puki izvršilac tuđih planova.

„Abazović se oko te vlade pita koliko i ja. Vlada o kojoj govorimo je projekat čiji Dritan nije autor, nego izvršilac. Kao što je projekat bila i pobjeda Crkve Srbije na izborima 30. avgusta. Kao što je projekat bila i crkvena vlada, dogovorena u Ostrogu. Sve što nam se ovih godinu i po dešava, to je važno ne zaboraviti, ne bi bilo moguće niti bi nam se desilo bez 'naših zapadnih prijatelja'“, podsjeća Nikolaidis. 

Upravo ti „prijatelji“ jedina su adresa za pitanja o koncepciji i personalnom sastavu vlade koja će, kako kaže, tek sekundarno biti manjinska. Ona je, ističe, primarno kolonijalna.

„Isto važi i za 'litije', odnosno klerikalnu kontrarevoluciju koja nam se desila“, napominje Nikolaidis. 

Dodaje da je Crna Gora fenomen. Ovdje su se, kako kaže, desile dvije kontrarevolucije: prva 1989, druga 2020. 

„Znate šta je najveći vic, divan primjer smisla za ironiju koji odlikuje istoriju? To što litije nijesu bille nikakva 'pobjeda pravoslavlja', 'trijumf vjere' i 'tradicionalne Crne Gore'. Ta je desna revolucija bila klasična imperijalna operacija, toliko puta ponovljena u islamskom svijetu“, navodi Nikolaidis. 

Prema njegovim riječima, isti koji su na vlast doveli Homeinija, doveli su i Amfilohija samo je model, objašnjava, bio malo drugačiji i prilagođen okolnostima: malo Homeini, malo "Arapsko proljeće". 

„Za potrebe te desne revolucije angažovani su svi resursi, stavljeni u borbeno jedinstvo: od ambasada, preko NVO-a na budžetu tih ambasada, preko medija, opinion makera, političkih partija, dijelova krupnog kapitala do, naravno – klera“, kazao je Nikolaidis. 

Ističe da ko ne vidi da postoji direktna tanka crvena linija koja vodi od litija do Dritanove manjinske vlade politički je idiot. 

„Tu crvenu liniju, da ne bi bilo zabune, nijesu povukli Rusi. Šta mislite: ko onda jeste?“, upitao je on. 

NEKO JE NEŠTO POGREŠNO IZRAČUNAO 

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi i Memorandum koji mu je prethodio Nikolaidis je ocijenio kao brljantan potez URA-e i SNP-a. Sa druge strane, podršku koju su dobili od DPS-a nazvao je „najglupljim političkim potezom u istoriji glupih političkih poteza“. 

„Dozvolili su da se raspadne njihova koalicija sa partijama manje brojnih naroda i dobili – šta? Šansu da podrže manjinsku vladu? Procrnogorske partije se ponašaju kao guske u magli. Najveći izazov pred kojim se nalaze je da ne ispadnu korisni idioti“, navodi Nikolaidis.

Prema njegovim riječima, idejom manjinske vlade zadovoljni su brojni akteri na političkoj sceni, ideološki i interesno suprotstavljeni. 

„Čak ni DF nije jasno, još manje tvrdo, protiv. Neko tu mora ispasti glup: neko je pogrešno razumio, neko je nešto pogrešno izračunao“, ističe Nikoladis.

Uprkos pozivu premijera Zdravka Krivokapića i pojedinih poslanika da se umjesto formiranja manjinske vlade preispita volja građana, Nikolaidis smatra da nijesmo blizu novih parlamentarnih izbora. Osim toga, pita, čemu? 

„Vidite da se ovdje vlade sastavljaju po manastirima i ambasadama – građani i njihova volja su očito čisti višak“, kazao je sagovornik.

PRIORITET MANJINSKE VLADE NAMIRENJE CRKVE SRBIJE

On je mišljenja da manjinska vlada, suprotno najavi potpisnika Memoranduma, neće dovesti do pomirenja u Crnoj Gori a da o suzbijanju sveprožimajućeg uticaja Crkve Srbije na crnogorsko društvo nema ni govora.

Sagovornik Portala Analitika napominje da je jasno rečeno kako je prioritet manjinske vlade upravo suprotno - potpisivanje Temeljnog ugovora. 

Dakle, kako napominje, da Crkva Srbije bude do kraja namirena.

„Umjesto kleronacionalističke Krivokapićeve vlade, Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije potpisaće vlada manjinskih naroda. Što je mnogo gore. Misli li neko da će to blagotvorno djelovati na odnos tih partija sa Crnogorcima?“, naveo je Nikolaidis. 

Kao jedan od razloga formiranja manjinske vlade on navodi i pristupanje Crne Gore inicijativi Otvorenog Balkana koju je opisao i kao modernu verziju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tj. Kraljevinom Srba i Albanaca.

„I to je, iz nekog razloga, bolje nego da nas je u to prevaru uvela Krivokapićeva vlada? Ne bih rekao“, izričit je Nikolaidis.

IMPERIJAMA SVEJEDNO KO ĆE OPSLUŽIVATI NJIHOVE INTERESE

Ćutanje zapadnih ambasada na progon Crnogoraca i Crnogorki iz državnih struktura (bezbjednosnih, kulturnih, prosvjetnih), kao i pritisak na doslovce sve institucije i organizacije čije je polje djelovanja crnogorski nacionalni identitet i kultura sagovornik Portala Analitika ocijenio je kao odobravanje i saučesništvo. 

„Radi se o temeljnom nerazumijevanju proste činjenice da SAD i EU nijesu dobrodušni donosioci 'zapadnih vrijednosti', demokratizatori i civilizatori, nego imperije. A imperijama je svejedno ko će opsluživati njihove imperijalne interese. Ako će to bolje činiti antizapadni desničari nego fini gradski svijet zaklet u zapad, onda će oni taj fini svijet zgaziti“, istakao je Nikolaidis.

Napominje da su SAD i EU isto uradili prozapadno nastrojenim građanima Srbije i sada podržavaju njihovog autokratu, „najvećeg i najbrutalnijeg u ovom dijelu svijeta, bremenitom autokratama“. 

„U pitanju nije ništa nacionalno, ništa specifično za Crnu Goru i Crnogorce. Viktor Ivančić je u pravu kada tvrdi da je Evropa muzej napuštenih evropskih vrijednosti. To što oni nama prodaju su preparirane životinje: to je mrtvo. Oni ubili, svojeručno“, ističe Nikolaidis.

PRINCIP EU - PRVO STANDARDI, A ONDA ČLANSTVO 

Prema njegovim riječima, proces proširenja EU ponajprije je imperijalistički projekt. 

„Da li sam ja za ulazak u EU? Da. Ali zato što mislim da je za malu državu, kakva je Crna Gora, bolje biti unutar granica imperija, nego na njegovom rubu ili izvan – tu je naime, iznimno opasno. A ne zbog toga što sam oduševljen pokojnim „evropskim vrijednostima“. U koje, uostalom, vjerujem. U koje još uvijek vjerujemo jedino mi barbari, baš kao što su barbari bili posljednji koji su vjerovali u Rim, onda kada se ovaj gušio u dekadenciji i slomu svih uvjerenja“, naveo je Nikolaidis.

On objašnjava kako se pristupanje „carstvu EU“ sprovodi po načelu "prvo standardi, a onda članstvo". 

„U cijelome konceptu najgenijalnije je to što se članstvo smatra velikom povlasticom. Smatra se sretnim krajem niza kvalifikacijskih ispita koje moramo položiti kako bi carstvo spoznalo da smo dostojni budući članovi EU. Moramo biti marljivi, a blagonaklono carstvo tada će nas pustiti u klub. Zamislite da je Britansko Carstvo tražilo da Indija položi sedam ispita želi li postati dijelom tog Carstva? Ili da je Francuska diktirala uslove pod kojima Alžir zaslužuje postati francuskom kolonijom?“, kazao je Nikolaidis.

Dodaje da današnje imperije koriste manje gole sile, a više cinizma nego negdašnji.

ZA STANJE U BIH DIREKTNO ODGOVORNE SAD I EU

Nikolaidis je bio jedan od učesnika protesta ispred Delegacije EU u Crnoj Gori održanom 10. januara sa kojeg je poručio da „ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore“. Tom prilikom pozvao je SAD i EU da zaustave iredentističko djelovanje lidera manjeg bh entiteta Milorada Dodika, ocijenivši da „to nije pitanje mira na Balkanu, već pitanje pravde i etičnosti“. 

„Za stanje u BiH su direktno i dominantno odgovorne SAD i EU. One imaju sve mehanizme za održanje mira i demokratizaciju društva u svojim rukama. Pa ipak, u Bosni se opet priča o ratu“, rekao je Nikolaidis. 

Nije li to, pita on, teško optužujuće po „naše zapadne prijatelje“.

„Kada Eskobar u, recimo, Bosni priča gluposti, on po mom sudu priča gluposti. Pratite li šta radi Dodik? Pratite li manifestacije fašizma u entitetu Republika Srpska? I onda Eskobar kaže građanima Bosne i Hercegovine: 'vaš problem nije nacionalizam, nego korupcija'. Kao da je Bosna Japan: još malo da se suzbije korupcija i eto ga, savršeno uređeno društvo“, primjećuje Nikolaidis. 

Ističe i kako se slaže da problem Bosne nije nacionalizam - nego fašizam. 

„Ono što radi Eskobar traži posebnog čovjeka. Treba imati debeo obraz pa u zemlji u kojoj su brutalne manifestacije fašizma svakodnevnica, zemlji u kojoj je velikosrpski nacionalizam počinio genocid, poručiti građanima kako je njihov istinski problem korupcija, samo su oni, čitaj između redova, odveć glupi da bi to razumjeli“, naveo je Nikolaidis.

CRNOGORSKA KULTURA VEĆA JE OD VESNE BRATIĆ

Sagovornik Portala Analitika jedan od rijetkih crnogorskih književnika (čast izuzecima) koji u kontinuitetu „bez dlake na jeziku“ iznosi kritike na račun aktuelne vlasti. Komentarišiću odnos svojih kolega koji već godinu i po ne nalaze za shodno da dignu glas protiv otvorene klerofašizacije crnogorskog društva i urušavanja crnogorskog identiteta Nikolaidis je kratko kazao da „svako ima svoje razloge“. 

„Ako su ljudi u stanju ćutati i jesti govna, pritom ubjeđujući sebe da je ćutanje zlato: prijatno“, poručio je on.

Nikolaidis se osvrnuo i na progon crnogorskih intelektualaca i kulturnih stvaralaca koji MPNKS na čelu sa Vesnom Bratić sprovodi već duže od godinu nesmanjenom žestinom.

„Crnogorska kultura, kakva god da je, veća je od Vesne Bratić i bilo koje ministrice/ministra. Ako nije, onda, jebi ga, ništa. Crna Gora je, međutim, zemlja slabe civilizacije. Njena kultura dakle jeste ranjiva. Ali ja vjerujem u vitalnost kulture. Nije kultura mače pa da je pridavite. Ona će naći način da pruži odgovor na agresiju i podlost: ona sama jeste odgovor“, naglasio je Nikolaidis.

GRUPA MEDIOKRITETA SA TITULAMA NAGRADILA SLIČNOG SEBI

Upitali su ga i za komentar o djelu „Luča u tami Crne Gore“ Milutina Mićovića, brata helikopterski ustoličenog mitropolita SPC Joanikija, koje je nedavno ovjenčano nagradom Miroslavljevo jevanđelje. Istom koju je i naš sagovornik dobio prije desetak godina.

„Od podmediokritetstva, duhovne bijede i fašističke mizerije u Mićovićevoj knjizi, doslovce, može da se izdahne. Radovan Karadžić je bolji pjesnik nego Mićović esejista: a Karadžićevi „stihovi“ su isprdak koji glumi poeziju. Znate li da je Luther čovjeka definisao kao Božije govno? Mićovićeva knjiga je, ako slijedimo Lutherov nauk - Njegoševo govno. Grupa podmuklih mediokriteta sa titulama nagradila je sličnog sebi. Ne nalazim u tome ništa začudno“, zaključio je Nikolaidis.

 

Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.