Stupar Đurišić: Pogrešna i onlajn nastava i skraćenje časova, na duge staze
Ilustracija

Posljedice korone i kako je uticala na obrazovanje

Stupar Đurišić: Pogrešna i onlajn nastava i skraćenje časova, na duge staze

Posljedice koronavirusa i kako je on uticao na obrazovni sistem biće poznate kada se pandemija završi, saglasne su direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović i psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

„Kada sagledamo širu sliku i šta se sve dešavalo u protekle dvije godine, produženje zimskog raspusta za ovu godinu, samo će doprinijeti negativnim rezultatima sa kojima će se suočiti“, kazala je Mihailović agenciji Mediabiro.

Posljedice koronavirusa i kako je on uticao na obrazovni sistem, prema njenim riječima, tek će da budu poznate.

Odgovorajući na pitanje kako će se nadoknaditi sve što je propušteno u obrazovanju tokom protekle dvije godine, Mihailović je kazala da su komentari po tom pitanju različiti.

„Možda nije propušteno. Neka ovo bude laička ocjena, ali bi bilo ipak lijepo da neko onda uradi analizu i saopšti javnosti da nema nikakvih propusta ili da ih ima, kako bi znali šta treba da radimo“, poručuje Mihailović.

DirektoricaNVOUdruenjerodIteljiKristinaMihailovi

Ona napominje da je bilo preporuka da se već u prvim mjesecima korone krene sa pripremama nadoknade obrazovanja.

„Ali se nije ništa radilo povodom toga i sad je pravo vrijeme. Nadam se da će se nadležni oglasiti i reći nam da li smo u pravu ili ne“, rekla je Mihailović.

Ona ocjenjuje da je svaki razred i uzrast osjetio negativne efekte korone, ali da su djece iz socijalno ugroženih porodica ipak najugroženija.

Prema riječima Mihailović, prvaci su takođe ti koji su najviše osjetili negativne efekte korone, kao i svi završni razredi.

Psihološkinja Radmila Stupar Đurišić smatra da sve što je rađeno tokom ove dvije godine, pogrešno.

„Pogrešna je i onlajn nastava, pogrešno je i skraćenje časova. Pogrešno je na duge staze, jer mi trenutno zadovoljavamo formu, a dovodimo u pitanje kvalitet znanja koji djeca zadržavaju“, pojasnila je Stupar Đurišić.

Ona je istakla da se propušteno u obrazovanju može nadoknaditi alternativnim obrazovanjem.

„To podrazumijeva dodatne radionice, dodatne dopunske časove koje će organizovati škole ili resorno Ministarstvo, ili nevladin sektor“, navela je Stupar Đurišić.

PsiholokinjaRadmilaStuparurii

Ona navodi i da je alternativni način obrazovanja prilično poznat, jer su djeca, koja tokom školavanju nijesu dobila adekvatnu praksu, pribjegavala ovom modelu.

„Zato očekujem da će osnovci i srednjoškolici, na neke alternativne načine učiti ovo što su propustili u periodu korone“, rekla je Stupar Đurišić.

Ona je istakla da je obrazovni sistem dosta opterećen, ali da nevladin sektor ima dosta dobrih projekata koji bi mogli da pomognu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.