Bil Gejts: Pozivam na donacije, čekaju nas i gori virusi od korone, moramo zajedno djelovati
Bil Gejts

Bil Gejts: Pozivam na donacije, čekaju nas i gori virusi od korone, moramo zajedno djelovati

Bil Gejts, osnivač Microsofta, pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju.

Gejts je kazao da iako su delta i omikron varijante kovida 19 neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti bi nas mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Finacial Times, prenosi Index.

“Tako bi se mogla spriječiti veća šteta”, ističe.

Fondacija “Bill & Melinda Gates” i britanski “Wellcome Trust” donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax koji obezbjeđuje vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara kako bi se moglo smanjiti razdoblje dobijanja nove vakcine na samo 100 dana. Gejts je kazao da su svjetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rješavanje problema nejednake raspodjele vakcina.

“Kada je riječ o trošenju milijardi za spasavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetina miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja”, rekao je Gejts, napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, spriječio mnogo goru štetu.

Gejts je rekao da su dva velika donatora razvoja vakcine tokom pandemije kovida 19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

“Ostatku svijeta koji sebi ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani”, navodi.

Profesorica Šeri Gagandip Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bi trebalo da očekujemo ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

“Ostatku svijeta koji si ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani. A CEPI je ta organizacija”, rekla je Kang.

Džeremi Farar, direktor Wellcome Trusta je rekao da je CEPI nastao prije pet godina nakon epidemije ebole.

“Sada živimo u, po mom mišljenju, eri češćih i složenijih epidemija i pandemija”, rekao je Farar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.