„Suviše mali da možemo sami“
Foto: Unicef

„Suviše mali da možemo sami“

Prijevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina, koji dovodi do dugotrajnih, nerijetko i doživotnih, komplikacija s ozbiljnim posljedicama po zdravlje i razvoj djece.

Centar za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti djece u Podgorici jedini je neonatološki centar u Crnoj Gori u kojem se svim prijevremeno rođenim, malim i bolesnim novorođenčadima pruža intenzivna zdravstvena njega i liječenje. Kako bi Institutu obezbijedila opremu koja može promijeniti tok života oboljele i/ili prijevremeno rođene djece, Rotari zajednica Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, po prvi put organizuje nacionalnu inicijativu prikupljanja sredstava širom Crne Gore pod nazivom „Suviše mali da možemo sami“, koja će trajati od januara do aprila do 2022. godine.

¨U okviru ove inicijative, Rotari klubovi organizovaće humanitarne događaje širom Crne Gore i sastanke s predstavnicima privatnog sektora radi prikupljanja sredstava za obezbjeđivanje optimalnih uslova za preživljavanje i zdrav razvoj svih prijevremeno rođenih beba u Crnoj Gori.Svi zainteresovani mogu da podrže ovu akciju kroz uplate donacija direktno na bankovni račun Rotari kluba 530-30362-10 kod NLB banke koji je otvoren isključivo za podršku ovoj humanitarnoj inicijativi.¨ poručili su u saopštenju.

Sva oprema kupljena od doniranih sredstava biće uručena Institutu za bolesti djece u Podgorici na 60. godišnjicu postojanja, koja će biti obilježena tokom 2022. godine.

U skladu s podacima iz UNICEF-ovog Programa za rani razvoj djece, predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori podržalo je Rotari klubove Crne Gore da identifikuju potrebe Instituta za bolesti djece. UNICEF će, takođe, samu inicijativu podržati nabavkom i isporukom opreme u ime svih donatora, kao i izdvajanjem sopstvenih sredstava kako bi se inicijativa upotpunila kroz organizovanje obuka zdravstvenog osoblja Instituta, s ciljem da se obezbijedi što kvalitetnija njega za svako dijete koja će biti u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

Akcija prikupljanja sredstava organizuje se u znak sjećanja na podršku koju su cjelokupno crnogorsko društvo i UNICEF pružili tokom izgradnje Instituta prije punih 60 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.