Simović: Korumpirani direktori prije do posla nego pošteni nastavnici?
Tamara Simović

Simović: Korumpirani direktori prije do posla nego pošteni nastavnici?

"Vijest koja je prije nešto više od godinu dana optimizmom uzdrmala javnost, naročito nezaposleni nastavni kadar, jeste vijest koja je potekla od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ova vijest koja se ticala smjene direktora obrazovnih ustanova i njihovih pomoćnika, ali i dijela nastavnog kadra i administracije koji su vršili zloupotrebu svog položaja danima i mjesecima držala je svoju medijsku aktuelnost", ocijenila je mr Tamara Simović iz Slobodne Crne Gore.

Simović kaže da je takva informacija probudila nadu ne samo kod studenata, već i nastavnika da je konačno došao kraj zapošljavanju po političkom ključu.

"Svjedoci smo da su se tih mjeseci društvenim mrežama širili audio i video-zapisi, kao i liste sa imenima direktora škola koji su nedvosmisleno ukazivale na kršenje zakona. Neki od snimaka prikazivali su kupovinu ličnih karti u političke svrhe, spiskove imena direktora čiji su žiro-računi povezani sa žiro-računima političkih partija itd. Još jedno od aktuelnih obećanja tih dana bilo je i da će političko zapošljavanje otići na smetlište istorije, a da će se kriterijumi poput prosjeka, godina studiranja, dodatnog usavršavanja i te kako uvažavati", navela je Simović.

Ističe da nakon nešto više od godinu dana, priča dobija pesimističan epilog, odnosno, produžetak jedne davno negativno konotirane priče u kojoj kako prema riječima Simović, pojedini smijenjeni direktori umjesto u zatvorskoj ćeliji dobijaju mjesto u učionici.

"I pored nezakonitih radnji koje su pojedini direktori vršili, samo zbog svog statusa ,,zastalno'' imaju prednost u odnosu na nastavnike na određeno. Kakvu poruku šaljemo cjelokupnom društvu i djeci u školi ako im je primjer na kog treba da se ugledaju osvjedočeni partijski vojnik prerušen u nastavnika koji ucjenjuje i špijunira svoje kolege?Slobodna Crna Gora će se boriti da bilo koja politička partija nikada više neće moći da bude alibi I štit za nepočinstva bilo kog radnika u prosvjeti. Ko hoće da uči djecu – može, ko hoće u školi da se bavi politikom – u školi više neće raditi. Postavlja se pitanje do kada će učionica biti sinonim za zatvorsku ćeliju i do kada će nepotizam biti jedini kriterijum za posao", zaključuje Simović.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.