Joanikije: Od osvećene vode i mi dobijamo osvećenje i obnovljenje naše prirode
Mitropolit Joanikije

Mitropolit na Bogojavljenje bogoslužio u Donjem Ostrogu

Joanikije: Od osvećene vode i mi dobijamo osvećenje i obnovljenje naše prirode

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na Bogojavljenje Svetu arhijerejsku liturgiju sa velikim vodoosvećenjem u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Ostrogu.

U besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da slavimo veliki praznik kada se Bog Otac javio sa neba svojim glasom potvrđujući da je Gospod Isus Hristos Njegov jedinorodni Sin Koji se krštava u Jordanu.

“I Duh Sveti se u vidu goluba spustio na Hrista i tako pokazao onima koji su bili dostojni da vide i da čuju, otkrio tajnu naše svete vjere u Svetu Trojicu. Zato u ime toga prvog javljanja Svete Trojice na rijeci Jordanu, i u ime krštenja Hristovoga i mi se krštavamo. I Gospod je primio krštenje od Svetog Jovana Krstitelja, pogruzio se u rijeku Jordan, ne zato što je trebalo Njemu krštenje i obnovljenje ljudske prirode, jer On je Bogočovjek, u Njemu je obnovljena ljudska priroda nego je svojim krštenjem ustrojavao naše krštenje, naše obnovljenje u vodi jordanskoj. A svaka voda koju mi blagosiljamo u slavu krštenja Hristovoga postaje jordanska voda, voda obnovljenja, voda novoga života, voda Duha Svetoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da na praznike, Božić i Bogojavljenje posebno, vidimo da se ne raduju samo ljudi, nego sva tvorevina se raduje i slavi Boga.

“U molitvama koje smo danas čitali čuli ste kako se Bogu i Njegovom javljanju raduju i nebo i zemlja, i svjetlost i vazduh, i gora i voda, i svako biće stvoreno, i živa i neživa tvorevina. Sve mu se na svoj način raduje i ustaje i slavi Gospoda. I posebno sveta voda se raduje dolasku i javljanju Gospodnjem”, rekao je on.

Rekli bismo, nastavio je Mitropolit Joanikije, da je voda mrtva i neosjetljiva.

“Međutim, toliko je ona prijemčiva da primi osvećenje. Znači, nije mrtva nego živi nekim svojim čudesnim životom. Kako bi bila mrtva kada daje život svemu onome što diše i što živi”, kazao je on.

Objasnio je da od te osvećene vode i mi dobijamo osvećenje i obnovljenje naše prirode jer se u njoj krštavamo i obnavljamo.

“Ali ovom istom vodicom osvećujemo i naše domove, pijemo ovu vodu radi zdravlja duše i tijela. Domove kropimo da bi svaki mrak, svako zlo i svaka pakost demonska daleko odstupila od naših domova, a pijemo je radi zdravlja i duše i tijela”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.