Dvije osobe preminule od omikron soja u CG
Ljiljana Radulović

Prvi smrtni slučajevi nevakcinisanih od omikrona

Dvije osobe preminule od omikron soja u CG

U Crnoj Gori zabilježeni su prvi smrtni slučajevi od omikron soja, saopštila je na konferenciji za medije direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović.

"Prvi put smo, nažalost, konstatovali i dva smrtna slučaja uslijed infekcije Omikron sojem korona virusa. Riječ je o dva pacijenta koji su preminuli prošle nedjelje. Imali su oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim oboljenjima. Oboje su, nažalost, bili nevakcinisani", kazala je Radulović.

Ističe da su analizom utvrdili da je 70 odsto pacijenata koji imaju Omikron, a koji su prije sedam dana bili životno ugroženi, sada na dobrom putu da se oporave ili su već sada na kućnom liječenju.

"Ova informacija nam govori da je Omikron blaža varijanta i u slučaju bolničkog liječenja, od Delta soja", navela je Radulović.

jokic

Jokić

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić kazao je da je za 17 dana u toj ustanovi pregledano preko 30 hiljada COVID pacijenata.

"Dom zdravlja Podgorica, kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, pod novom epidemiološkom situacijom morao je da prilagodi sistem rada i usmjeri ljudske resurse kako bi održao pun kapacitet usluga na svim poljima koja trenutno pokriva.Moramo da naglasimo da trenutno DZ Podgorica funkcioniše na tri polja,a to su: redovan proces rada, Covid i imunizacija. Moram da istaknem da je ovo veoma zahtjevan period za zdravstvene radnike DZ Podgorica, koji pokazuju da su heroji društva na prvoj liniji odbrane", kazao je Jokić.

On je pozvao građane da se vakcinišu, da na taj način zaštite sebe i sve oko sebe.

"Iako omikron soj trenutno pokazuje blažu kliničku sliku kod pacijenata, njegovo širenje dovodi do povećanog broja novozaraženih", kazao je Jokić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.