Dogovoreno intenziviranje saradnje sa UAE u oblasti očuvanja biodiverziteta
Sa sastanka

Mitrović sa saradnicima u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Dogovoreno intenziviranje saradnje sa UAE u oblasti očuvanja biodiverziteta

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predstavnici delegacije uzeli su učešće na ceremoniji otvaranja „Abu Dabi Nedjelje održivosti (ADSW)“, koja predstavlja globalnu platformu za ubrzavanje održivog razvoja na svjetskom nivou, kao i ceremoniji dodjela Zayed nagrada za održivost, koje su održane 17. januara ove godine na EXPO 2020 Dubai.

Mitrović se tokom posjete sastao sa Mariam Bint Mohammed Saeed Almheiri, ministarkom za klimatske promjene i životnu sredinu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mitrović je ukazao na brojne potencijale za unapređenje saradnje u oblastima zaštite životne sredine i biodiverziteta. Informisao da je Crna Gora u prethodnoj godini proglasila tri zaštićena morska područja, te da slijedi naporan rad na definisanju najboljeg modela upravljanja istima, pri čemu bi podrška Ujedinjenih Arapskih Emirata bila od izuzetnog značaja.

Imajući u vidu da je održivost jedna od krovnih podtema EXPO-a, ministar Mitrović je podsjetio da je u paviljonu Crne Gore na ovu temu postavljena izložba „Blagosloveni prirodom“, čime se promoviše najveće crnogorsko bogatstvo.

„Ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta, kao i integrisanje ovih pitanja u ključna strateška i planska dokumenta naš je primarni cilj", poručio je ministar Mitrović.

Ministarska Almheiri se zahvalila na učešću crnogorske delegacije na „Abu Dabi Nedjelji održivosti“ i iskazala spremnost za intenziviranje aktivnosti na polju bilateralne saradnje. Istakla je značaj pitanja klimatskih promjena i ukazala da je očuvanje pogođenih vrsta u morskim i kopnenim ekosistemima i očuvanje vrijednog biodiverziteta od suštinskog značaja za njihovu zemlju, čemu najbolje svjedoči 49 zaštićenih područja, od čega je 15 izuzetno vrijednih morskih. Takođe, saopštila je da su i pitanja upravljanja otpadom i kvalitet vazduha visoko na ljestvici prioriteta ministarstva kojim rukovodi.

Almehiri je napomenula da je prednost crnogorskog Ministarstva da objedinjuje nadležnosti vezane za ekologiju i za prostorno planiranja, čime se može postići sklad oba aspekta, sa čime se Mitrović saglasio i dodao da će u budućnosti aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore biti na ekološkom planiranju.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblasti očuvanja biodiverziteta, sa akcentom na nacionalne parkove i zaštićena područja, a sa krajnjim ciljem postizanja efikasnog upravljanja istima.

U okviru paviljona Crne Gore na EXPO 2020 crnogorska delegacija prisustvovala je prezentaciji „Najbolje iz Crne Gore –Investicije i životni stil”, na kojoj su predstavljeni investicioni potencijali kroz platformu za ulaganja, nakon čega je uslijedila diskusija.

Za delegaciju je, pored paviljona Crne Gore, upriličena i posjeta paviljonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije, Srbije, Hrvatske i Japana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.