Građanska inicijativa 21. maj

Građanska inicijativa 21. maj

"Program "Evropa sad" povećao poreske namete poslovnoj zajednici"

Ministri koji su kreirali prozaični i hazarderski program “Evropa sad” potrudili su se da prećute poreske terete koje su namijenili poslovnoj zajednici, saopšteno je danas iz Građanske inicijative 21. maj.

"Populistički potencirajući pitanje zarada, nezavisno od njihove upitne održivosti i strukovne neravnomjernosti, s pogledom “u plafon” su ispratili značajno povećanje korporativnih i obligacionih poreza. Naime, porez na dobit je povećan sa dvije dodatne stope od 12% i 15%, dok je porez na dividende i udjele u dobiti sa 9% povećan na 15%", kazali su iz GI 21. maj.

Istovremeno, kako je saopšteno ukinuta je stimulacija prilikom jednokratne uplate poreza na dobit od 6%.

"Takođe, porez na kapital, imovinu, zakup stanova i poslovnih prostora, kapitalni dobitak, autorske naknade i obligacione transfere podignut je sa 9% na 15%. Time je višegodišnja crnogorska fiskalna konkurentnost u Evropi anulirana dok su poreske stope dominantno usklađene sa Srbijom. Primjera radi, porez na dobit je izjednačen sa stopama u Srbiji i Albaniji, valjda da bi se Crna Gora “u svoju korist” lakše ekonomski utopila u tzv. Otvoreni Balkan. Nepromišljeno i rizično ukidanje zdarvstvenih doprinosa na teret zarada uz istovremeno radikalno ukidanje poreske stope od 9% na zarade do 700 eura, iziskivalo je opterećenje biznisa u pogledu korporativnih i obligacionih poreza", dodaje se u saopštenju.

Ti poreski tereti gdje dominiraju naglašavju povećanja od 70%  ni na koji način ne mogu biti stimulativni za investitore već idu u susret pogoršanju međunarodne konkurentnosti Crne Gore.

"I tu neće pomoći sniženo oporezivanje rada jer su finansijski izdaci po osnovu zarada za poslodavce ostali isti ili su u slučaju najnižih zarada povećani, što će posebno osjetiti mala i mikro privredna društva. U svakom slučaju, slavodobitni ekonomski program, koji je nekritički i demagoški podržan od strane diletantske parlamentarne većine, osim što je produbio jaz između javnog i praivatnog sektora i adminsitrativno nametnuo veće zarade uz krupne rizike po održivost javnih finansija, donio je niz poreskih tereta koji sigurno neće stimulisati investitore i preduzetnike niti će podstaći legalni biznis u Crnoj Gori", zaključili su iz Građanske inicijative 21. maj.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.