Poruka neprimjerene sadržine na crkvi pored Hrama Hristovog vaskrsenja
Foto: Instagram

Poruka neprimjerene sadržine na crkvi pored Hrama Hristovog vaskrsenja

Na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ispisana je poruka neprimjerene sadržine, objavljeno je na Instagram stranici Sabornog hrama.

Starješina Sabornog hrama Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

"Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripdnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka", saopštila je uprava hrama.

Poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje, kako su kazali, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

"Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem", rekli su iz hrama.

Ovim povodom reagovala je Socijalistička narodna partija (SNP).

"SNP najoštrije osuđuje primitivne i neprimjerene natpise koji su danas osvanuli na crkvi pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Pozivamo nadležne organe da što prije identifikuju i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina", saopšteno je iz ove partije.

U moru podjela i nesuglasica koje se dešavaju svakog dana i ponavljaju u sve gorim oblicima, ovo je, kako su kazali, još jedan atak na Srpsku pravoslavnu crkvu "koja okuplja ubjedljivo najveći broj vjernika u Crnoj Gori i već godinama je prepoznata kao organizacija u koju građani Crne Gore imaju najviše povjerenja".

"Zbog svega toga, mora se stati na kraj ovakvim pojavama i konačno poslati poruka da govor mržnje, netolerancija i primitivizam više nemaju prolaz u našem društvu", navode iz SNP-a.

Slobodna Crna Gora pozivala je policiju i tužilaštvo da istaže da li je u pitanju pojedinačni incident ili organizovan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Hitno pronaći i procesuirati odgovorne za skrnavljenje crkve u Podgorici.Svaka crkva, svaka katedrala, džamija i sinagoga su sveta mjesta za njihove vjernike, a mi ćemo - kao i u ne tako davnoj prošlosti da vas podsjetimo na tri svete riječi - Ne damo svetinje”, poručili su iz Slobodne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.