Evo zašto dan treba započeti kretanjem
ilustracija

Evo zašto dan treba započeti kretanjem

Kada ustanemo ujutro, šetanje nam vjerovatno nije prioritet. Ali, kada je zdravlje u pitanju, jutarnja šetnja bi ipak mogla da postane naša rutina. Evo o čemu se radi, piše Ljepota i zdravlje,

Benefiti jutarnje šetnje

Energija

Studije su pokazale da šetanje 20 minuta napolju, na svježem vazduhu budi energiju i postajemo vitalniji. Uz to, druga studija pokazala je da čak 10 minuta šetanja uz i niz stepenice može da nas razbudi bolje od šoljice kafe.

Raspoloženje

Šetanje ima i psihološke benefite, a neki od njih su: uklanjanje umora, poboljšanje raspoloženja, veće samopouzdanje, smanjenje tenzije i anksioznosti kao i smanjenje rizika od depresije.

Gubitak viška kilograma

Jutarnja šetnja utiče na poboljšanje metabolizma, a samim tim i na gubitak viška kilograma.

Jači mišići

Šetanje jača mišiće jednako kao čučnjevi.

Bolji san

Istraživanja su pokazala da osobe koje su šetale ujutro, nisu imale problema s nesanicom i nekvalitetnim snom.

Zdraviji izbori tokom dana

Kada šetamo ujutro, osjećamo više energije, a to znači da ćemo praviti zdravije odabire tokom dana. U prevodu, nećemo imati „napade gladi“, pa samim tim nećemo posegnuti za slatkišima, grickalicama i nezdravom hranom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.