Danas je Svjetski dan pice
Ilustracija

Danas je Svjetski dan pice

Mada je i dalje najpoznatiji simbol Italije, pica se danas slavi u cijelom svijetu jer je 17. januar izabran kao datum kada će biti slavljeno ovo jednostavno, ali omiljeno jelo širom planete.

Pica, pasta i mandolina, tri su simbola kojima se često opisuje Italija mada pica ostaje i dalje na prvom mjestu. Unesko ju je proglasio 6. decembra 2017. godine baštinom čovječanstva, na dan kada se slave pica majstori iz Napulja, a italijanska porodica joj posvjećuje bar jedan dan u nedjelji.

U Italiji se najčešće čuje i poziv: „Idemo na picu!“.

Za Svjetski dan pice izabran je 17. januar jer tog dana Katolička crkva slavi Svetog Antonija Abatea, zaštitnika životinja i pekara, te i pica majstora.

Italijanski međunarodni lanac restorana „Itali“ (Eataly) sproveo je istraživanje po kome 86 odsto Italijana jede picu jednom nedjeljno, a njih 40 odsto dva puta u toku sedmice.

Picu na jelovniku najčešće imaju mladi između 18 i 24 godine i to tri puta nedjeljno. Čak 84 odsto Italijana je spremno i da plati više za picu, ali da je napravljena od dobrih i kvalitetnih sastojaka.

Da sastojci budu domaće proizvodnje traži 77 odsto Italijana, 66 odsto preferira picu čije testo narasta i par sati kako bi bila lakša za varenje,prenosi RTS.

Omiljena pica je i dalje ona okrugla (76 odsto Italijana), a ono što se razlikuje u odnosu na prethodna istraživanja jeste da su Italijani spremni da probaju i neke druge ukuse sem klasičnih. Samo njih 11 odsto traži uvijek istu vrstu pice.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.